UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАЗК судитиметься з «Нафтогазом» і Кабміном через Вітренка

У Нацагентстві вважають, що уряд і наглядова раду компанії не виконують вимогу закону.

Національне агентство по запобіганню корупцію намагається через суд домогтися розірвання контракту між НАК «Нафтогаз України» і головою правління компанії Юрієм Вітренком. У четвер, 15 липня, Нацагентство подало позов до Шевченківського суду Києва, повідомляє пресслужба НАЗК.

Відповідачів у позові три: «Нафтогаз», Вітренко і Кабінет міністрів.

Позиція НАЗК полягає в тому, що призначення Юрія Вітренка на посаду голови правління «Нафтогазу» порушує вимогу закону «Про протидію корупції». Так як до цього Вітренко обіймав посаду замміністра енергетики, виконував обов'язки міністра, впливаючи на «Нафтогаз».

«Саме тому НАЗК звернулося до суду для припинення трудового договору з керівником компанії, як це передбачено згаданим законом (п.2 ст. 26). Відзначимо, що раніше представники уряду і керівник НАК «Нафтогаз України» наголошували на необхідності подання НАЗК такого позову, хоча усунути порушення в цьому випадку вони зобов'язані і без рішення суду», - пояснили в Нацагентстві.

НАЗК також направило листа голові наглядової ради «Нафтогазу» Клер Споттісвуд із роз'ясненням, як саме наглядова рада має усунути порушення закону. Необхідність листа в Нацагентстві пояснили заявою наглядової ради про те, що у неї нібито відсутні права на розірвання контракту з Вітренком.

У НАЗК наполягають, що саме наглядова рада має виняткове право призначати і звільняти голову правління компанії. Дії наглядової ради «Нафтогазу» в НАЗК розцінюють як «усунення від реалізації повноважень» і «порушення принципів Організації економічного співробітництва і розвитку з корпоративного управління на підприємствах державної форми власності».

Читайте також: НАЗК направило припис голові наглядової ради "Нафтогазу": вимагає припинити контракт з Вітренком

28 квітня Кабмін прийняв рішення про дострокове розірвання контракту з Андрієм Коболєва і членами наглядової ради «Нафтогазу» і тут же переобрав спостережну раду в тому ж складі. Оголосивши при цьому конкурс на чотирьох незалежних членів наглядової ради.

Головою правління «Нафтогазу» уряд, все так же в обхід наглядової ради, призначило Юрія Вітренка, знявши його з посади в.о. міністра енергетики

Формальною підставою для звільнення Коболєва стала «неефективна робота» компанії і 19 млрд гривень боргів, накопичених в 2020 році.

За даними ZN.UA, яблуком розбрату межу Коболєва та Офісом президента стали 50 млрд гривень резервного фонду, сформованого «Нафтогазом» на випадок, якщо боржники не розрахуються з ним. Володимир Зеленський просив Коболєва направити ці кошти в бюджет, щоб та

28 квітня Кабмін ухвалив рішення про дострокове розірвання контракту з Андрієм Коболєвим і членами наглядової ради «Нафтогазу» і тут же переобрав наглядову раду в тому ж складі. Оголосивши при цьому конкурс на чотирьох незалежних членів наглядової ради.

Головою правління «Нафтогазу» уряд, все так же в обхід наглядової ради, призначило Юрія Вітренказнявши його з посади в.о. міністра енергетики

Формальною підставою для звільнення Коболєва стала «неефективна робота» компанії і 19 млрд гривень боргів, накопичених у 2020 році.

За даними ZN.UA, яблуком розбрату межу Коболєвим і Офісом президента стали 50 млрд гривень резервного фонду, сформованого «Нафтогазом» на випадок, якщо боржники не розрахуються з ним. Володимир Зеленський просив Коболєва направити ці кошти в бюджет, щоб там їх могли витратити на «Велике будівництво», але отримав відмову.

Нове керівництво «Нафтогазу» погодилося перерахувати 50 млрд до бюджету, що підтверджує інформацію ZN.UA.

США і посли G7 розкритикували український уряд за політичне втручання в роботу держкомпанії і порушення принципів корпоративного управління.

Глава наглядової ради Клер Споттіствуд назвала дії Кабміну «тотальним знищенням корпоративного управління» в «Нафтогазі».

14 червня глава НАЗК Олександр Новіков видав припис про необхідність скасування рішення про призначення Вітренка як незаконного.

Клер Споттісвуд, виконуючи припис НАЗК, ініціювала звільнення Вітренка. Але вже через кілька днів Окружний адмінсуд Києва заблокував виконання припису, задовольнивши заяву прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. Наглядова рада «Нафтогазу» не стала розривати контракт із Вітренком, пославшись на рішення ОАСК.

Що за революцію в енергетиці затіяв Офіс президента? У чому причина демаршу зі звільненням Коболєва та призначенням Вітренка? Чому ОП створює купу проблем для держави, а далі їх лише примножуватиме? Читайте у статті Юлії Самаєвої «Віялові відключення совісті».