UA / RU
Підтримати ZN.ua

Найгірший рік для світового ринку акцій закінчився

Втім, шість основних банків світу непорушні.

У п'ятницю, 30 грудня, для світового ринку акцій закінчився найгірший рік із часів фінансової кризи 2008 року.

Читайте також: Акції США падають після того, як надійні джерела підтвердили подальше посилення грошово-кредитної політики

Це був рік боротьби центральних банків за стримування інфляції, а також внаслідок війни в Україні, яка викликала потужні хвилі, що пронеслися ринками активів, пише Financial Times.

Ключові факти:

Шість банків Уолл-стріт, зокрема JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, Goldman Sachs і Morgan Stanley, швидко наближаються до прибутку $1 трлн за 10-річний період, позначки вони досягнуть наприкінці цього місяця або в перші кілька тижнів. 2023 року.

Перспективи наступного, 2023 року, теж не надто райдужні. Згідно з прогнозом Європейського центрального банку (ЄЦБ) очікується, що середньорічне зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) єврозони наступного року суттєво сповільниться – з 3,4% у поточному до 0,5% у 2023 році, але після цього почне відновлюватись – до 1,9% та 1,8%.

Незважаючи на зниження вартості енергоносіїв, інфляція продовжить зростання у 2023 році на 6,3%. В ЄЦБ вважають, що інфляція повернеться до цільових значень не раніше 2025 року. ЄЦБ вважає, що «стеля» цін на нафту і газ буде ефективною.

Головним викликом для економіки єврозони стане нестача енергоресурсів. Останні можуть бути не просто дорогими, а й у дефіциті. Це спричинить зниження обсягів промислового виробництва та зростання безробіття.