UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Нафтогаз "озвучив тариф на газ для бюджетних установ

З 15 жовтня газ бюджетникам будуть відпускати по 16,8 гривень за кубометр.

НАК "Нафтогаз" пропонує бюджетним організаціям (школам, лікарням і дитячим садкам) купувати газ за тарифом 13,7 гривень за кубометр без ПДВ і транспортування. Про це повідомляє прес-служба "Нафтогазу" увечері, 12 жовтня.

Відзначається, що з урахуванням транспортування газу і ПДВ тариф для бюджетних установ складе 16,8 гривень за кубометр.

"Ця ціна більш ніж удвічі нижча поточної місячної спотової ціни газу", - відзначають в компанії.

"Нафтогаз" пропонує контракт на 15 місяців, тобто до кінця 2022 року.

"Компанія не розраховує на отримання прибутку в рамках цієї пропозиції. Але для нас вкрай важливо, щоб опалювальний сезон розпочався вчасно і школи, лікарні та інші бюджетні установи, громади точно були з теплом", - додали в НАК.

Читайте також: На Харківщині 190 багатоповерхівок залишилися на ніч без газу

Раніше в Офісі президента заявили про те, що газу в українських сховищах для потреб населення і соціальної сфери достатньо. При цьому у президента визнали, що ціна на газ на ринку «дійсно зашкалює», але держава допомагає місцевому самоврядуванню подолати цю кризу, «серед іншого, за допомогою спецціни». 

Як повідомлялося, 30 вересня представники місцевого самоврядування та уряд підписали Меморандум про встановлення пільгової ціни на газ для населення (7,4 грн за куб), а також бюджетних установ (16,8 грн за куб з ПДВ). Напередодні мер Івано-Франківська заявив, що Меморандум не виконується, а ряд областей оголосили про надзвичайну ситуацію (НС) в зв'язку з цінами на газ.

Деякий час йшла гра в "лобові тарани": хто перший зверне. В результаті багато громад України вже закупили газ за комерційною ціною (30-45 грн за куб) і спалюють не газ, а гроші. НАКу це тільки вигідно.

Детальніше про те, чому історія з НС - продуманий план уряду - читайте в ексклюзиві ZN.UA "Кабмін спровокував запровадження надзвичайної ситуації в регіонах по газу".

Про всі подробиці газової угоди Банкової і місцевої влади читайте в статті Інни Ведернікової «Тарифний меморандум замість« тарифного майдану»?».