UA / RU
Підтримати ZN.ua

На зустрічі міністрів фінансів G20 розповіли про ризики світової економіки

Сторони мають намір "продовжувати моніторити ризики", намагаючись їх пом'якшити і "роблячи дії, якщо ці ризики матеріалізуються".

Основними короткостроковими і середньостроковими ризиками для світової економіки є зростаюча фінансова вразливість, зростання напруженості в торгівлі та геополітиці, а також нерівність і слабке структурне зростання, говориться у комюніке за підсумками засідання міністрів фінансів і глав центральних банків G20 в Буенос-Айресі.

Світова економіка продовжує рости, говориться у документі, однак країни, що розвиваються, напружено борються із волатильністю ринків (фінансовий показник, що характеризує мінливість ціни - ред.) та відтоком капіталів.

"Багато економік, що розвиваються зараз краще підготовлені до мінливих зовнішніх умов, але вони досі стикаються з ризиками волатильності ринків та відтоків капіталу", - йдеться в документі.

Також незважаючи на те, що глобальне економічне зростання продовжує залишатися стійким, а рівні безробіття показали найнижчий результат за останні десять років, останнім часом зростання було менш синхронним, що вселяє певну тривогу, зазначають міністри і глави регуляторів.

Сторони мають намір "продовжувати моніторити ризики", намагаючись їх пом'якшити і "роблячи дії, якщо ці ризики матеріалізуються".

Нагадаємо, раніше глава МВФ Крістін Лагард заявила, що торгові обмеження, у тому числі мита на імпорт товарів в Сполучені Штати, ініційовані адміністрацією президента США Дональда Трампа, загрожують глобальному економічному зростанню країни.

Нагадаємо, 15 червня Міністерство фінансів Китаю оголосило про введення 25% мита на 659 найменувань товарів зі США. Мита на 545 товарів на суму близько $ 34 млрд набрали чинності 6 липня, про дату набуття чинності іншими буде оголошено пізніше.

У той самий день влада США оголосили про введення 25% мита на товари китайського виробництва на загальну суму в $ 50 млрд. Рішення прийнято "через крадіжки Китаєм інтелектуальної власності та технологій, а також інших несправедливих торгових практик", йдеться в заяві президента Дональда Трампа.

З 2 квітня Китай підвищив мита на 128 товарів зі Сполучених Штатів у відповідь на рішення Вашингтона щодо мит на алюміній і сталь з Пекіна. Так, фрукти і вироблені з них продукти відтепер обкладаються 15% митом, а американська свинина та продукція з неї - 25%.

Місяцем раніше, 1 березня, на зустрічі з представниками найбільших металургійних компаній президент США Дональд Трамп оголосив про введення мита на імпорт сталі й алюмінію.Вже 8 березня голова адміністрації президента США підписав розпорядження про оподаткування іноземної стали 25% митом, а алюмінію - 10%.

Детальніше про можливі наслідки торгових воєн для української економіки читайте в матеріалі Артура Федорчука "Торгова війна і Україна" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".