UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Хмельниччині захопили єврейське кладовище для проведення сільгоспробіт

Правоохоронці встановлюють, чи були при проведенні сільгоспробіт пошкоджені надгробки та могили.

У с. Китайгород Кам’янець-Подільського району Хмельницької області встановлено факт самовільного захоплення території єврейського кладовища і використання її для сільськогосподарських цілей. Про це повідомляє поліція Хмельницької області.

Наразі правоохоронці встановлюють, чи були при проведенні сільгоспробіт пошкоджені надгробки та могили.

"Якщо підтвердиться факт наруги над могилами або пошкодження надгробків, правоохоронці додатково відкриють кримінальне провадження за ст. 297 Кримінального кодексу України (Наруга над могилою)", - йдеться в повідомленні.

Проводяться першочергові слідчі дії: здійснюється огляд території, опитуються місцеві жителі, вивчається документація.

У зв’язку з цим слідчі райуправління поліції відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 197-1 (Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво) КК України.

Читайте також: ТАМ, ДЕ ЖИВУТЬ ЛЮДИ, Є КЛАДОВИЩА...

В історичних документах село згадується з 1607 року. Згідно з документами, у 1909 році юдеї складали другу за чисельністю релігійну громаду Китайгороду. Зокрема, на території села проживало 1876 православних, 1101 - юдеїв, 99 - католиків.

У 1991 році Китайгород нараховував близько 500 жителів.

На сьогодні в Китайгородській територіальній громаді, яка включає 4 населених пунктів, проживає 4221 особа. Голова громади - Юрій Безродний.

Згідно зі щорічною декларацією Безродного, у Китайгороді його дружина має у власності житловий будинок та 4 земельні ділянки загальною площею майже 7 гектарів. Датою набуття права власності на все нерухоме майно у Китайгороді вказується 1 січня 1970 року. Сам Безродний народився у 1972 році.

Крім того, за радянських часів головною формою використання земель виступало право постійного землекористування. Приватна власність на землю, яка охоплює власність фізичних осіб, була встановлена в Україні 1 січня 2002 року, відповідно до Земельного кодексу України.