UA / RU
Підтримати ZN.ua

МВФ полегшить борговий тягар 25 країн для боротьби з пандемією

Допомогу МВФ отримають країни, що розвиваються.

Міжнародний валютний фонд заявив у понеділок, 13 квітня, про негайне полегшення боргового тягаря країн для 25 країн в рамках свого Фонду щодо стримування та ліквідації наслідків катастроф (CCRT), пише Reuters.

Директор МВФ Крісталіна Георгієва сказала, що виконавча рада фонду затвердила у понеділок першу партію країн, що отримали гранти для покриття своїх зобов'язань з обслуговування боргу перед фондом протягом перших шести місяців.

Першими країнами, які отримають полегшення тягаря заборгованості у рамках CCRT, є Афганістан, Бенін, Буркіна-Фасо, Центральноафриканська Республіка, Чад, Коморські Острови, Демократична Республіка Конго, Гамбія, Гвінея, Гвінея-Бісау, Гаїті, Ліберія, Мадагаскар, Малаві, МВФ заявив, що Малі, Мозамбік, Непал, Нігер, Руанда, Сан-Томе і Прінсіпі, Сьєрра-Леоне, Соломонові Острови, Таджикистан, Того і Ємен.

Георгієва сказала, що у CCRT є близько 500 мільйонів доларів наявних ресурсів, у тому числі нові зобов'язання в розмірі 185 мільйонів доларів з Великобританії, 100 мільйонів доларів з Японії і нерозкриті суми з Китаю, Нідерландів та інших країн. Фонд прагне збільшити доступну суму до 1,4 мільярда доларів.

За словами представника МВФ, близько 215 мільйонів доларів з цієї суми буде використано для надання грантів перших 25 країн протягом наступних шести місяців з можливістю продовження до двох років.

"Це надає гранти нашим найбіднішим і найбільш вразливим членам для покриття їх боргових зобов'язань перед МВФ на початковому етапі протягом наступних шести місяців і допоможе їм спрямувати більше своїх малих фінансових ресурсів на життєво важливі невідкладні медичні та інші заходи з надання допомоги", - сказала Георгієва.

Вона закликала інші країни-донори допомогти поповнити CCRT і розширити можливості трастового фонду.

Представник МВФ заявив, що фонд розглядає дії, які можна зробити швидко, але "ще одна продаж золотих резервів зараз не розглядається".

М

Раніше Крісталіна Георгієва повідомила про зупинку світової економіки. За її словами, ситуація у світовій економіці гірше, ніж під час кризи 2008-2009 років. Найбільше від наслідків коронавірусу страждають країни, що розвиваються, оскільки у них менше ресурсів для захисту від подвійної кризи - кризи охорони здоров'я та економічного.

Георгієва зазначила, що МВФ разом із Світовим банком та іншими міжнародними фінансовими інститутами працює над заходами, які дозволили б обмежити економічний збиток пандемії.