UA / RU
Підтримати ZN.ua

Moody's приєдналося до "страшилок" про негативні наслідки для України від асоціації з ЄС

На думку рейтингового агентства Moody's, яке знизило рейтинги напередодні єврооблігацій України, підписання Угоди про асоціацію з єс зашкодить відносинам України з Росією і, як наслідок, погіршить становище українських банків.

Угода про асоціацію з Євросоюзом зашкодить відносинам України з її найбільшим торговельним партнером Росією, з часом послаблюючи капіталізацію банків, якість їхніх активів і ліквідність.

Таким є прогноз міжнародного рейтингового агентства Moody's Investors Service, оприлюднений у середу, 26 вересня.

Воно нагадує, що днями погіршило суверенний рейтинг України з "B3" до рівня "Caa1" з можливістю подальшого пониження і рейтинги 13 банків, врахувавши не тільки потенційне погіршення відносин із Росією, але і стан зовнішньої ліквідності та валютних резервів країни, а також високий рівень невизначеності щодо програми фінансування Міжнародного валютного фонду.

Найбільш серйозні ризики для українських банків Moody's бачить у погіршенні операційного середовища у країні та їхню залежність (експозицію) від облігацій держави і пов'язаних із цим емітентів.

"Ми очікуємо, що проблемні кредити складуть 35% всіх кредитів на кінець 2013 року, створивши негативний тиск на сумарний показник достатності основного капіталу банківської системи, який, імовірно, скоротиться приблизно до 14% з 18% на кінець 2012 року", - відзначає Moody's.

На його думку, українські державні банки зазнають найбільшого ризику через значні інвестиції у державні облігації та кредити держкомпаніям. Зокрема, для Ощадбанку така залежність сягає 170% капіталу першого рівня, Укрексімбанку - 100%.

Погіршення державних фінансів і зниження зовнішньої ліквідності, ймовірно, збільшить ринкові очікування девальвації національної валюти і послабить довіру вкладників, ведучи до негативного тиску на ліквідність банків, вважає Moody's. Слабкі фінанси означають, що уряд має дуже обмежені можливості для надання капіталу і підтримки ліквідності банків у разі необхідності. Однак певна фінансова підтримка може виходити від Національного банку України, який забезпечував фондування 8% зобов'язань банків у середині 2013 року, зазначає агентство.

Воно також вказує, що іноземні материнські банки можуть зазнавати помірного негативного тиску на достатність їхнього основного капіталу через необхідність рекапіталізації своїх українських "дочок". Moody's нагадує, що іноземні банківські групи контролюють чверть української банківської системи. !zn

Читайте також:

Moody's знизило рейтинги 11 українських банків слідом за рейтингом України

Зовнішні борги України різко подорожчали, уряду стане ще дорожче брати нові позики

Відновлення співпраці з МВФ зніме тему дефолту України з порядку денного