UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Молодоолігарха" Курченка судитимуть через 8 років після його втечі: що слідчі готові доводити в суді

Суд розглядатиме епізоди діяльності Курченка за 2011-2014 роки.

Слідчим слідчого управління Головного управління Нацполіції в Одеській області, за оперативного супроводу обласного Управління СБУ знадобилося 8 років, щоб завершити розслідування справи олігарха - втікача Сергія Курченка, пов'язаного із "Сім'єю" засудженого за держзраду експрезидента. Про передачу справи до суду повідомляє Офіс Генерального прокурора.

Читайте також: Курченко потрапив до санкційного списку РНБО

"Прокурори Одеської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно українського бізнесмена-втікача за фактом створення злочинної організації з метою ухилення від сплати податків, зловживанні владою та службовому підробленні (ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 364, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України)", - йдеться в повідомленні.

Курченка звинувачують у налагодженні схеми ухилення від сплати податків на понад 3,1 млрд грн.

Слідством встановлено, що обвинувачений у 2011-2014 роках створив злочинну організацію та налагодив схему ввозу на митну територію України нерозмитнених нафтопродуктів. В подальшому їх реалізовували на внутрішньому ринку країни без сплати до державного бюджету податків, зборів і платежів. Також він оформлював фіктивне вивезення цих нафтопродуктів за межі України.

Діяльність злочинної організації під керівництвом бізнесмена-втікача завдала економіці держави збитків на понад 3,1 млрд гривень.

"У ході досудового розслідування накладено арешт на все рухоме та нерухоме майно, а також земельні ділянки ПАТ "Одеський НПЗ" та ТОВ "Енергія і газ Україна", які належать керівнику злочинної організації", - повідомляє Генпрокуратура .

Нагадаємо, Одеський НПЗ конфіскували на користь держави в 2017 році.

Проте в 2021 році колишній генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що спецконфіскацію НПЗ, яку було застосовано в рамках розслідування економічних злочинів Курченка, було скасовано Кропивницьким апеляційним судом.

Одеський НПЗ був одним із 7 нафтопереробних підприємств України. Усі НПЗ, крім двох, припинили роботу з 2009 по 2012 рік, у тому числі – через банкрутство.

Одеський НПЗ було зупинено ще у 2010 році, підприємство перебувало у критичному стані. До 2013 року НПЗ належав російській нафтовій компанії "ЛУКОЙЛ", яка згодом продала цей актив групі "ВЕТЕК" Сергія Курченка. Пізніше "ВЕТЕК" передала завод у заставу ВТБ за кредитом, виданим кіпрською Swisspro Capital. Сам Курченко незабаром залишив Україну, а завод був де-факто націоналізований.

Після вторгнення Росії, Одеський НПЗ неодноразово зазнавав ракетних ударів, а у квітні підприємство було знищене.

Читайте також: