UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мінінфраструктури пропонує місцевим бюджетам дотувати залізничні перевезення пасажирів

Пивоварський вважає правильним, якщо місцева влада розділить тяготи УЗ.

Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський пропонує Укрзалізниці та місцевій владі домовлятися щодо створення нових напрямків пасажирських перевезень, які б дотувалися з місцевих бюджетів.

"Якщо ми робимо економічно обґрунтований тариф, то в рамках бюджетної децентралізації, яка збільшила фінансові ресурси місцевих органів влади, УЗ може домовитися з владою на місцях. Наприклад, люди зацікавлені в поїздах, що йдуть у певному напрямку, але, за оцінками УЗ, такий напрямок буде соціальним: тариф, припустімо, 100 грн із людини, а люди реально не можуть платити більше 20 грн. У такому разі місцева влада просить залізничників запустити напрямок, але оплата 20 грн ляже на плечі людей, а решту 80 грн компенсуватиме місцевий бюджет", - розповів Пивоварський своє бачення вирішення проблеми в інтерв'ю DT.UA.

Таким чином, за словами міністра, УЗ отримує економічно обґрунтований тариф, а місцева влада – вирішення соціальної проблеми.

"І що дуже важливо - пасажир може вимагати від залізничників якісних послуг, оскільки тепер вже УЗ не зможе нарікати на те, що не має грошей на ремонт вагонів, наприклад", - зазначив Пивоварський.

Він також підкреслив, що в більшості країн світу, за винятком деяких, пасажирські перевезення - дотаційні.

Читайте повністю інтерв'ю Юрія Сколотяного і Юлії Самаєвої з Андрієм Пивоварським: "Люди бояться називати імена вимагачів" у свіжому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".