UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мала приватизація поповнила держбюджет на 1 мільярд гривень

За 9 місяців було проведено 808 аукціонів.

З моменту старту малої приватизації восени 2018 року до бюджетів країни всіх рівнів надійшло 1 мільярд гривень. Про це Facebook написав міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко.

За його словами, за 9 місяців в системі Prozorro.Продажу було проведено 808 аукціонів, на яких продано 552 об'єкта державної власності.

Зокрема, продаж об'єктів нерухомого майна приніс 826 млн грн, майнових комплексів – 103 мільйони, корпоративних прав – 101 млн.

Також, зазначив міністр, було продано транспортного обладнання на 29,5 млн, промислової техніки на 10 млн і багато іншого.

Саєнко розповів також про рекорди малої приватизації.

Так, найдорожчий успішно проданий лот коштував 57 млн грн – це пакет акцій "Тернопільського радіозаводу" Оріон ".

Найдорожчий виставлений лот – 50 млн грн за приміщення у Львові на площі Ринок загальною площею 481 кв. м.

Найбільше зростання ціни – на 80000% – за господарське приміщення загальною площею 65 кв. м в Хмельницькій області.

У той же час міністр зазначив, що велика приватизація "все ще заблокована судом".

"Це свідчить, що прозорий процес, який був розпочатий урядом, Міністерством економрозвитку і торгівлі, Фондом державного майна спільно з нашими міжнародними партнерами точно не всіх влаштовує", – підкреслив він.

І назвав "безпрецедентним" випадок, коли уряд і Фонд держмайна в результаті судового рішення по забезпеченню позову позбавлені можливості почати пошук і залучення інвестицій в держсектор.

Раніше Фонд держмайна затвердив перелік об'єктів малої приватизації, які підлягають продажу в цьому році.

Верховна Рада ухвалила законопроект про приватизацію №7066 у другому читанні і в цілому 18 січня 2018 року. Документ передбачає розподіл об'єктів на дві групи - об'єкти великої приватизації та об'єкти малої приватизації.

До об'єктів великої приватизації відносяться єдині майнові комплекси державних та комунальних підприємств та пакетів акцій акціонерних товариств, де більше 50% акцій володіє держава, а також вартість активів яких згідно фінансової звітності за останній рік перевищує 250 млн гривень. Інші об'єкти віднесені до об'єктів малої приватизації.