UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ліміт цін на російську нафту поки що залишиться незмінним — Bloomberg

Обмеження залишиться на рівні $60 за барель.  

Єврокомісія заявила державам ЄС, що ліміт ціни на російську нафту в 60 доларів за барель виявився ефективним у зниженні нафтових доходів Кремля, не дестабілізуючи при цьому ситуацію на ринку, і стеля цін поки що залишиться незмінною, повідомляє Bloomberg.  

Цього тижня виконавчий орган блоку повідомив дипломатам з 27 країн ЄС, що більшість держав G7 наразі не готові знизити ліміт ціни, за словами людей, знайомих з цим питанням. 

У звіті Міжнародного енергетичного агентства, який був в основі перегляду стелі цін, йдеться про те, що механізм досягнув своїх цілей - зменшив доходи Москви і утримав світові ціни на нафту від різкого стрибка.

В останньому щомісячному звіті агентства йдеться про те, що верхня межа впливає на ціну, за якою продаються російська нафта і нафтопродукти.

Середньозважена експортна ціна російської нафти становила 52,48 долара за барель, без урахування витрат на транспортування і страхування. За даними МЕА, нафта марки Urals, основна експортна марка Росії, продавалася в Чорному морі за $45,27, в той час як такі сорти, як ESPO, Sakhalin і Sokol продаються вище граничної ціни.

Раніше країни G7 домовилися переглянути ліміт цін в середині березня, а законодавство ЄС передбачає, що метою має бути утримання порогового рівня на рівні 5% нижче середньоринкових цін. Виходячи з цього, група країн ЄС, включаючи Польщу та Естонію, наполягала на зниженні ліміту.

Згідно з узгодженими правилами, компанії ЄС та G7 можуть надавати послуги з транспортування та страхування, необхідні для перевезення російської нафти до третіх країн лише тоді, коли продукція була придбана за ціною, нижчою за встановлений ліміт або не перевищує його. Росія може вільно транспортувати і продавати нафту за будь-якою ціною, якщо вона не користується послугами і танкерами країн G7 і ЄС.

За даними Bloomberg, РФ все ще покладається на західних страховиків, які страхують більше половини танкерного флоту, що експортує її нафту.

Однак, деякі представники країн ЄС заявили, що існує певна відкритість до того, щоб зробити механізм обмеження цін менш жорстким, не уточнюючи при цьому, що саме це означає на практиці.

Читайте також: Тіньовий флот зі старих танкерів з російською нафтою створює ризик екологічної катастрофи — Bloomberg

Раніше фінські дослідники заявили, що обмеження цін та ембарго ЄС на більшу частину російської нафти скоротили доходи Москви від викопного палива, але Кремль все ще заробляє значні кошти для фінансування війни проти України, тому що обмеження у 60 доларів за барель було "надто м'яким".