UA / RU
Підтримати ZN.ua

Єгипет звільнили від "русо туристо": відгукнулися санкції, запроваджені ще на початку війни

Єгипет - наймасовіший напрямок закордонного зимового туризму для росіян. Був...

Російським авіакомпаніям перекрили повітряний коридор на курорти Єгипту - наймасовіший напрямок закордонного зимового туризму для росіян. Про це повідомляє The Moscow Times з посиланням на джерела у галузі.

Читайте також: Китай закрив небо для Boeing та Airbus російських авіакомпаній

"Повітряний коридор до Єгипту виявився перекритим для великих чартерних авіакомпаній. Слідом за Туреччиною та Саудівською Аравією свій повітряний простір для російських перевізників почали закривати авіавлада Йорданії", - йдеться у повідомленні.

За словами джерел, програми з прольотами до Єгипту через територію Йорданії зіткнулися з відмовами минулого тижня. Першою постраждалою компанією стала Nordwind, яка виконувала рейси на єгипетські курорти для туроператора Pegas Touristik.

Читайте також: Західні лізингодавці вимагають від РФ повернути понад 500 літаків - майже половину флоту Росії

Претензії влади Йорданії пов'язані з подвійною "пропискою" лайнерів, на яких літають російські чартерні перевізники. Їхні власники — закордонні лізингодавці — реєстрували літаки головним чином на Бермудах, а після початку війни та запровадження санкцій вимагали повернути взяті в оренду судна.

Російська влада відмовилася, а президент Володимир Путін доручив перереєструвати авіапарк у Росії, щоб використати його на внутрішніх рейсах.

Читайте також: Росія почала красти літаки лізингодавців та запускати їх у небо без сертифікатів льотної придатності

Але реєстрація у двох юрисдикціях порушує Чиказьку конвенцію про міжнародну цивільну авіацію.

Формальні вимоги Йорданії полягають у тому, щоб російські перевізники надали страховку, причому з обов'язковим перестрахуванням на англійському ринку.

Читайте також: Аналогів немає: росіяни вперше в історії почали встановлювати вживані двигуни на нові літаки

Але ця умова завідома нездійсненна: британський страховий ринок для Росії закритий через санкції. В результаті Nordwind, що літає на літаках Boeing 737-800 з подвійною реєстрацією, була змушена скасувати всі рейси до Хургади та Шарм-еш-Шейху.

Услід постраждала i-Fly, для якої небо Йорданії закривається з 15 грудня.