UA / RU
Підтримати ZN.ua

Інвестор з Бельгії судитиметься з Україною. В Мін'юсті підказали, скільки млн євро треба вимагати

Інвестор не вказує, яку суму вважає справедливою для компенсації втрат. Натомість цю суму підрахував Мін'юст України, а Кабмін оприлюднив документ на "Урядовому порталі".

Інвестор в "зелену" енергетику - бельгійська компанія SREW NV, хоче добитись в міжнародному арбітражі виплат Україною компенсації за "непослідовне руйнування законодавства". В українському Мін'юсті підрахували, що інвестор має вимагати 70 млн євро. Це випливає з розпорядження уряду щодо закупівлі юридичних послуг Міністерством юстиції для ведення справи в суді.

Як зазначається в документі, інвестор, який вклався у розташовану в Херсонській області "Дніпро-Бузьку вітрову електростанцію", заявляє про "необґрунтоване та непослідовне руйнує законодавче регулювання у сфері відновлюваної енергетики".

При цьому, інвестор не вказує, яку суму вважає справедливою для компенсації втрат, яких зазнав його бізнес внаслідок зміни законодавства в Україні.

"На сьогодні сума позову залишається невизначеною, але, ймовірно, складатиме не менше, ніж 70 млн євро збитків", - зазначається натомість у документі, що подав на розгляд Уряду міністр юстиції Малюська, а Кабмін оприлюднив цей документ на "Урядовому порталі".

Для порівняння, у першому позові до міжнародного арбітражу, який був поданий у квітні поточного року проти України компанією Modus Energy International BV через проблеми із "зеленим" тарифом", позивач просить стягнути з України близько 11,5 млн євро.

Читайте також: "Зелена" енергетика: уроки іспанської

Нагадаємо, у червні 2020 року Кабмін підписав меморандум про взаєморозуміння з інвесторами у ВДЕ, який став основою ухваленого у липні Верховною Радою закону №810-IX. Документ передбачав зниження "зеленого" тарифу для СЕС на 15%, а для ВЕС – на 7,5% уже із серпня 2020 року. Натомість уряд обіцяв 100% виплату тарифу та погасити до кінця 2021 року всю суму боргу.

З кінця 2020 року компанії-виробники відновлюваної енергії виграли суди про стягнення заборгованості за "зеленим тарифом" на загальну суму 1 млрд грн.

На початок червня 2021 року "ГарПок" виплатив за позовами компаній-виробників відновлюваної енергії 800 млн грн.

Нагадаємо, вирішення питання "зеленого" тарифу тягнулося ще з 2020 року. Читайте про це на ZN.UA в матеріалі Костянтина Криницького та Оксани Алієвої - "Зелено-вугільний парадокс".