UA / RU
Підтримати ZN.ua

Газова незалежність України це нарощування власного видобутку та скорочення споживання газу – експерт

«Газпром» поступово спробує змінити шляхи надходження газу й до інших країн.

В умовах, коли Росія буде скорочувати транзит газу через українську територію, Україні лишається лише нарощувати видобуток власного газу та скорочувати спочивання. Про це у своєму тексті для ZN.UA пишуть експерти Центру досліджень енергетики Марія Якуб та Олександр Харченко у тексті - "Які наслідки матиме для України новий газовий контракт між Угорщиною і «Газпромом». 

На думку експертів, наразі подальший розвиток подій залежить від реакції Єврокомісії та європейських регуляторів. «Але в умовах залежності Європи від російського імпорту їхні важелі впливу на цінову політику, обсяги та умови постачання газу досить обмежені. Отже, поступово «Газпром» спробує змінити шляхи надходження газу й до інших країн», — прогнозують М.Якуб та О.Харченко.

Експерти Центру досліджень енергетики вважають, що хоча Київ може сподіватись на твердість та послідовність європейських країн у відстоюванні конкурентності та прозорості газового ринку, єдиним справді дійовим виходом для України лишається нарощування власного видобутку та скорочення споживання газу.

«За численними розрахунками, маємо потенціал скоротити споживання газу саме до рівня поточного власного виробництва. За рахунок переходу до спалювання біомаси (відходів сільського господарства), сортування та часткового спалювання сміття, видобутку біогазу зі звалищ (і таке чудо можливе) та… підвищення рівня енергоефективності. Власне, всього того, до чого влада України майже не доклала рук», - пишуть автори.

Читайте також: "Нафтогаз" чекає на санкції проти "Північного потоку-2" через угоду Угорщини та "Газпрому"

Детальніше читайте у тексті експертів Центру досліджень енергетики Марії Якуб та Олександра Харченко - "Які наслідки матиме для України новий газовий контракт між Угорщиною і «Газпромом».