UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гройсман пообіцяв оновити наглядову раду "Нафтогазу"

Прем'єр натякнув "Нафтогазу" на зловживання.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман вважає, що НАК "Нафтогаз України" має бути демонополізована, а також повинна утриматися від спроб впливу на ціни. Про це він заявив на засіданні Кабінету міністрів 20 вересня.

"Монополії завжди намагаються використовувати своє становище, щоб необгрунтовано підвищувати ціни, підвищувати витрати", – сказав він.

Гройсман наполягає на продовженні реформ "Нафтогазу" і проведенні анбандлінга НАКу, що розділить транспортування і зберігання, видобуток і продаж газу.

"Я гарантую, що на нафтогазовому ринку будуть прискорені реформи так, щоб "Нафтогаз" був сучасною якісною компанією, в якій впроваджено належні принципи корпоративного управління, а не єдиним монополістом в країні", – підкреслив глава уряду.

"Ми оновимо спостережну раду, зробимо це разом з нашими міжнародними партнерами публічно, щоб залучити в наглядову раду максимально якісні кадри для продовження цієї надважливої і системної реформи", – додав Гройсман.

Після відставки останніх незалежних директорів наглядової ради "Нафтогазу" цей орган стає недієздатною, а рішення по компанії тепер буде приймати Кабмін. Відповідно, є загроза, що всі питання, що потребують оперативного вирішення, будуть розглядатися з затримкою в часі. Під загрозою також реалізація реформи корпоративного управління.

Нагадаємо, напередодні останні незалежні члени спостережної ради "Нафтогазу" Пол Ворвік і Маркус Річардс заявили про намір про відставку. Своє рішення вони пояснили згортанням урядом реформи корпоративного управління компанією.

У своєму листі вони зазначили: "Незважаючи на запевнення, надані членам наглядової ради представниками вищого політичного керівництва України, протягом останніх п'яти місяців не відбулося жодних суттєвих зрушень вперед. Жодна з дій, які перебувають під контролем уряду, не була виконана. Навпаки, рівень політичного втручання у роботу "Нафтогазу" продовжує зростати і став, на жаль, нормою".

Раніше з наглядової ради "Нафтогазу" пішли Юлія Ковалів і Чарльз Проктор. Останній із зазначених пояснив своє рішення відсутністю підтримки реформи корпоративного управління "Нафтогазу України" з боку уряду.

Детальніше про стратегію корпоративного розвитку НАК "Нафтогаз" читайте в інтерв'ю Андрія Коболєва у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".