UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гройсман доручив Мінрегіону забезпечити впровадження нових будівельних норм

В поточному році були змінені 13 ДБН.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив Міністерству регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ організувати впровадження нових державних будівельних норм (ДБН), які були вжиті у 2018 році. Про це він заявив на засіданні уряду сьогодні.

"Будівельні історії, які просто знищують українські міста і громади – це ще одна боротьба з кланом... Пропоную дати доручення уряду Міністерству регіонального розвитку, суміжних міністерствам та Державній архітектурно-будівельної інспекції забезпечити впровадження нових ДБН. Будь ласка, попрацюйте з усіма експертизами, проектними організаціями щодо проектування і забезпечення перегляду існуючих проектів згідно новим нормам", - сказав він.

Він назвав шахрайством місцевої влади будівництво будинків у громадах без соціальних об'єктів.

"Якщо ви бачите, що у ваших громадах будуються будинки, а біля цих будинків не будуються дитячі садки, школи, стадіони та інші соціальні об'єкти, наприклад поліклініка, то знайте, що це шахрайство, знайте, що місцева влада, чиновники прийняли несправедливе рішення щодо вас", - сказав він.

За словами міністра регіонального розвитку Геннадія Зубка, в 2018 році міністерство змінює 13 ДБН, з них чотири основних – про планування і забудову територій; про дошкільних установах; про вулиці і дорогі; а також про освітні установи. Він нагадав, що перед вступом в силу нових норм деякі компанії подали позови до суду про зупинення дії ДБН "Планування і забудова території", посилаюся на те, що дана ДБН завдасть їм матеріальний збиток.

"Зупинити (рішенням суду) наказ міністерства (про ДБН – ред.) можна, але введення в дію ДБН – неможливо, тому що вони опубліковані і набули чинності 1 вересня. ДБН були оприлюднені ще в квітні, був даний перехідний етап, щоб попрацювати над цим. Питання прибутку – це не питання безпеки і комфорту. Ми маємо п'ять позовів в судах, але ми відстоїмо в судах своє право провести реформу", - заявив Зубко.

Повідомлялося, що в Україні з початку року впали обсяги введення в експлуатацію нового житла. Найвищі показники зростання введення житла в експлуатацію зафіксовані в Херсонській (в 2,4 рази, до 36,7 тис. кв. м) та Харківській областях (в 1,6 рази, до 202 тис. кв. м). У Львівській області за підсумками першого півріччя 2018 року введено в експлуатацію 41,5% загального обсягу житла, в Києві - 334 тис кв м, падіння склало 10,2%.

Як писало DT.UA, в Україні будівництво житла досі прямо фінансується різними способами за рахунок коштів населення. Приватні інвестори фактично позичають кошти забудовникам через здійснення попередньої оплати за майбутнє житло.