UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фонд держмайна і МВФ домовилися "реанімувати" велику приватизацію

Інвестрадники не можуть почати підготовку до приватизації.

Фонд державного майна і Міжнародний валютний фонд обговорили можливості розблокування процесу великою приватизації. Про це за підсумками зустрічі з представником МВФ Йоста Люнгманом повідомив голова Фонду держмайна Віталій Трубаров на своїй сторінці в Facebook.

"Домовилися з Постійним представником МВФ Люнгманом спільними зусиллями вирішити проблеми, які блокують процес великої приватизації", - написав він.

За його словами, на сьогоднішній день відібрані на конкурсі 5 місяців тому консорціуми інвестиційних радників не можуть розпочати безпосередню підготовку через судові позови.

"Фактично з квітня минулого року простоює ОПЗ, а інвестиційний радник Pericles Global Advisory у складі консорціуму з White & Case LLP, Kinstellar, KPMG Ukraine і SARS Сapital не може розпочати процес підготовки до приватизації та реструктуризації боргів заводу, в тому числі і перед "Нафтогазом", що дало б можливість підприємству почати виробництво продукції", - додав він.

Нагадаємо, що Верховна Рада ухвалила законопроект про приватизацію №7066 у другому читанні і в цілому 18 січня 2018 року. Документ передбачає розподіл об'єктів на дві групи - об'єкти великої приватизації та об'єкти малої приватизації.

До об'єктів великої приватизації відносяться єдині майнові комплекси державних та комунальних підприємств та пакетів акцій акціонерних товариств, де більше 50% акцій володіє держава, а також вартість активів яких згідно фінансової звітності за останній рік перевищує 250 млн гривень. Інші об'єкти віднесені до об'єктів малої приватизації.

Як повідомила міністр фінансів Оксана Маркарова, держава у 2018 році отримали доходи тільки від "малої" приватизації. Таким чином замість 21 млрд гривень, які було заплановано, отримано лише 202,9 млн гривень.