UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт назвав мету законопроекту про драконівські штрафи за ЖКГ-борги

Українцям пропонують встановити низку обмежень і штрафів за несплату тарифів ЖКГ.

Троє "Слуг народу" написали проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів за оплату житлово-комунальних послуг". Те, що пропонує законопроект, тобто прирівняти борги перед державою, встановлені в судовому порядку, до боргів у двосторонніх договірних правовідносинах - правове невігластво. Але в Україні зараз - свято невігластва і некомпетентності. Тому перш ніж боротися з негативними явищами, треба зрозуміти причини, які їх породжують. Про це у статті пише юрист, директор аналітико-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко.

За його словами, за борги по ЖКГ за один рік українців пропонують штрафувати на 20%, і до 50% за сформовану заборгованість за три роки.

"Всі ці страшилки переслідують одну мету - змусити всіх боржників за три місяці, до 1 жовтня цього року, укласти з комунальниками договори на погашення заборгованості.

Оскільки в останні роки рівень платежів населення коливається в межах 80-90%, це означає, що у 10-20% сімей є борги. А це мільйони! Уявляєте, які черги утворюються біля водоканалів, газконтор і теплокомуненерго? Це буде початок другої хвилі COVID-19! А чому всі побіжать туди?

Тому що в іншому випадку за спрощеною процедурою судочинства, простіше кажучи, без відома боржника і суду візьмуть згадані каральні заходи, арештують майно і взагалі можуть зробити бомжами всю сім'ю", - пише Сергієнко.

Детальніше про те, як "слуги народу" тарифну політику оптимізували, читайте в статті Олександра Сергієнка "ЖКГ: Прирівняємо борги до аліментів!" для читачів ZN.UA.