UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Доступні кредити 5-7-9%" та "єОселя": скільки грошей видали в перший тиждень весни

В Україні триває кредитування за двома державними програмами.

За перший тиждень березня в межах державної програми "Доступні кредити 5-7-9%" підприємці отримали від уповноважених банків 584 кредити на загальну суму 2,3 млрд грн, повідомляє пресслужба Мінфіну. Зокрема від банків державного сектору економіки ("Укрексімбанк", "Ощадбанк", "Приватбанк", "Укргазбанк") – 488 кредитів на 1,5 млрд грн.

Читайте також: Скільки людей в Україні потребують мікрокредитів до зарплати: названо цифру

Загалом за час дії воєнного стану в Україні видано 47 584 доступних кредити на загальну суму 191,3 млрд грн (у тому числі банками державного сектору – 35 479 кредитів на 97,2 млрд грн), з яких станом на 4 березня поточного року:

Читайте також: МВФ та Україна розпочали переговори щодо перегляду кредитної програми

За програмою доступного іпотечного кредитування "єОселя" минулого тижня українці отримали 204 кредити на 351 млн грн, серед яких:

Найчастіше кредити брали для придбання житла на вторинному ринку (150 кредитів), в той же час 45 українців взяли кредит на купівлю квартири у забудовника, 9 - квартири в будинку, який зводиться.

Також за повідомленням "Укрфінжитло", у лютому 2024 року за програмою "єОселя" банки акредитували п’ятьох девелоперів, які продають квартири у п’яти побудованих ними житлових комплексах в іпотеку на стадії будівництва.

Раніше ми писали про те, що потреба у кредитуванні є у 70% українців, понад половина з них беруть позички або користуються кредитним лімітом "до зарплати". Решта кредитуються для купівлі меблів, побутової техніки, одягу, медикаментів та іншого. А про тенденції в мікрокредитуванні після 24 лютого 2022 року читайте більше в статті Віктора Конева "Мікрокредити: вже підтримка чи ще боргова яма?" на сайті ZN.UA.