UA / RU
Підтримати ZN.ua

Допомога переселенцям: чи гарантує статус ВПО отримання виплати

Це хвилює багатьох переміщених осіб.

Війна, яку розпочала Росія, змусила багатьох українців покинути свої домівки та стати внутрішньо переміщеними особами. Вони мають право на отримання довідки ВПО, яка підтверджує цей статус.

Читайте також: Допомога для ВПО: чи може її отримувати студент

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» пояснили, чи означає отримання довідки ВПО право на отримання допомоги на проживання.

Довідка є документом, який підтверджує факт внутрішнього переміщення і взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Отримання довідки (як і постановка на облік) є правом внутрішньо переміщеної особи, а не її обов'язком. Тобто, людина вправі сама визначати хоче вона ставати на облік як переміщена особа чи ні.

Допомога на проживання ВПО – це державна соціальна соціальної підтримка внутрішньо переміщених осіб із числа незахищених верств населення.

Тобто, для отримання допомоги не достатньо бути внутрішньо переміщеною особою - необхідно також відповідати низці критеріїв, встановлених Порядком надання допомоги на проживання ВПО.

Якщо особа не має права на допомогу – довідку не обов'язково отримувати, але вона може надати додаткові права та гарантії.

Наприклад, діти ВПО мають право:

Також статус ВПО дає право на допомогу:

Також фахівці нагадали: якщо отримання довідки ВПО не означає автоматичне призначення допомоги, то призначення допомоги без попереднього отримання довідки (а точніше - взяття на облік!) неможливе.

Нагадаємо, чи можуть позбавити виплат переселенців, які деякий час перебували за кордоном. Зараз її можуть отримувати лише ті, хто опинився у найбільш скрутному становищі.