UA / RU
Підтримати ZN.ua

До України прибувають інспектори МВФ

До України у вівторок, 2 листопада, прибуває з інспекцією місія Міжнародного валютного фонду. Дискусії будуть вестися навколо дефіциту державного бюджету, інфляції, податків і виконання Києвом інших зобов'язань перед фондом.

До України у вівторок, 2 листопада, прибуває з інспекцією місія Міжнародного валютного фонду. Дискусії будуть вестися навколо дефіциту державного бюджету, інфляції, податків і виконання Києвом інших зобов'язань перед фондом.

МВФ виступає проти податкових канікул для малого бізнесу і вимагає зменшення податку на прибуток. Фонд стурбований зростанням зовнішнього і внутрішнього боргу України, а також зниженням її платоспроможності.

Як повідомлялося раніше, очолить місію Танос Арванітіс.

Нагадаємо, МВФ наприкінці липня вирішив відновити кредитне співробітництво з Україною за новою програмою stand by обсягом 10 млрд SDR (спеціальних прав запозичення - близько 15,8 мільярда доларів).

28 липня рада керівників МВФ схвалила надання Україні 30-місячної стабілізаційної кредитної лінії у розмірі 15 мільярдів доларів.

З 1 серпня 2010 року НКРЕ збільшила на 50% відпускні ціни на природний газ для населення і ціну газу для підприємств теплоенергетики, що забезпечують опалення та гаряче водопостачання населення. При цьому, згідно з меморандумом Кабміну і МВФ, Україна має намір поступово підвищувати ціни на газ для населення і теплокомуненерго доти, поки внутрішні ціни на газ та ціни імпорту не досягнуть паритету.

У меморандумі йдеться також, що Україна має намір реформувати пенсійну систему з метою її фінансового оздоровлення, зокрема, збільшити необхідний для пенсії стаж і зрівняти строки виходу на пенсію жінок і чоловіків.

Окрім того, документ передбачає, що Україна до кінця 2010 року повністю ліквідує заборгованість із відшкодування податку на додану вартість.

Українська держава також зобов'язалася зберегти чисті міжнародні резерви за підсумками 2010 року на рівні не менше 16,3 мільярдів доларів.

Київ уже отримав перший транш у розмірі 1,25 мільярда SDR, з якого уряду було направлено 1 мільярд доларів.

У разі успішного моніторингу програми за підсумками третього кварталу Фонд виділить Україні наприкінці листопада цього року ще 1 мільярд SDR.

За матеріалами Deutsche Welle