UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держслужбовців попередили, що відсьогодні закон про держслужбу їх більше не захищає

Трудові відносини з держслужбовцями тепер регулюватимуться на загальних підставах, відповідно до нещодавно зміненого законодавства.

Державних службовців попередили, що частина норм закону про державну службу більше не застосовується, тепер пріоритет у регулюванні трудових відносин з держслужбовцями матиме інший закон. Про зміни повідомило Національне агентство з питань державної служби (НАДС).

«19 липня набув чинності Закон України від 1 липня 2022 року № 2352–IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин», яким внесено зміни, зокрема до Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», - йдеться в повідомленні.

Серед ключових змін, на які варто звернути увагу службам управління персоналом, є те, що дія Закону №2136 поширюється на державних службовців та на посадових осіб місцевого самоврядування, а норми законодавства про державну службу та службу в органах місцевого самоврядування у частині відносин, врегульованих Законом № 2136, не застосовуються», - зазначили у НАДС.

Відповідно до нового закону:

Читайте також: На тлі браку коштів у НАДС помітили надвеликі зарплати на держслужбі, але планують їх підвищити ще більше

Як писала ZN.UA, схоже, що на сьогодні в Україні існує кілька центрів, які займаються реформою державної служби. Чи свідчить це про недовіру до потенціалу НАДС, невідомо, але реформою держслужби наразі займаються також в Міністерстві цифрової трансформації

Мінцифри розробляє реформу, згідно з якою кількість чиновників у країні зменшиться вдвічі. У міністерстві відмовилися коментувати власні напрацювання до оприлюднення документа, однак з деякими цифрами журналістам все ж таки вдалося ознайомитися. Зокрема, кількість міністерств можуть зменшити з 20 до 12 шляхом об’єднання та ліквідації.

Нагадаємо також, що зарплати держслужбовців за 5 років зросли утричі, але якість роботи залишилася без змін.

Як писало ZN.UA, провальні конкурси на посади в органах державної влади, що їх "слуги народу" скасовували 2019-го у зв'язку з карантином і лише через рік повернули, — бутафорія та лицемірство. 

На посади повсюди виводяться виключно "свої" люди. І це вже нікого не дивує й не обурює. Втім, як і те, що не розроблено й не впроваджено показників ефективності роботи як держслужбовців на посадах, так і органів влади (KPI’s). Читайте про це в матеріалі члена Громадської ради при НАДС, доктора філософії в галузі управління людськими ресурсами, CEO R&C Kyiv Group LLC Жанни Балабанюк "Держслужба: зарплати зі стелі і премії у 300 відсотків".