UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ціни на нафту знижуються на заявах Саудівської Аравії

Плани Саудівської Аравії погодитися заморозити рівень видобутку нафти лише при деяких умовах поставили під сумнів успіх зустрічі найбільших нафтовиробників.

Нафта Brent торгується близько $ 38

Ціни на нафту у понеділок продовжують знижуватися, відіграючи новини з Саудівської Аравії, які посилили скептицизм ринків щодо майбутньої зустрічі найбільших виробників з питання можливої заморозки видобутку.

Вартість червневих ф'ючерсів на північноморську нафту марки Brent знижувалася на 0,98% - до $ 38,28 за барель.

Ціна травневих ф'ючерсів на нафту марки WTI опускалася на 1,17% - до $ 36,35 за барель, свідчать дані агентства Bloomberg.

Читайте також: ОАЕ буде брати участь в переговорах щодо заморожування видобутку нафти

Раніше в п'ятницю другий наслідний принц і міністр оборони Мухаммед бін Салман заявив, що Саудівська Аравія погодиться заморозити рівень видобутку нафти лише за умови, що Іран і інші великі виробники приєднаються до угоди. Подібні заяви поставили під сумнів успіх майбутньої зустрічі найбільших нафтовиробників і викликали негатив на ринку "чорного золота" на тлі небажання Ірану заморожувати свій поточний рівень виробництва.

Іран раніше заявив, що країна почне кооперуватися з іншими країнами в питанні про заморожування видобутку нафти лише після досягнення рівня 4 мільйона барелів на день. Зараз видобуток в Ірані, за даними ОПЕК, знаходиться на рівні 3,1 мільйона барелів на день. Крім того, Лівія раніше повідомила, що не планує заморожувати рівень видобутку і брати участь у засіданні світових нафтовидобувачів.

Читайте також: США відмовилися від планів розширення видобутку нафти і газу на шельфі Атлантики

Більшість найбільших банків і аналітиків знизили прогнози щодо цін на нафту услід за різким падінням нижче 30 доларів на початку 2016 року. Тим не менш, експерти в основному чекають подорожчання нафти у другому півріччі. Найбільші нафтотрейдери прогнозують відновлення ринку нафти не раніше 2017 року.