UA / RU
Підтримати ZN.ua

Через окупацію Донбасу втрати України перевищують 370 млрд грн – Резніков

Він також назвав суму, необхідну для відновлення тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей.

Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив про те, що втрати від окупації Донбасу на сьогоднішній день складають 375 млрд гривень, передає "Інтерфакс-Україна". Причому в цю суму не входить вартість активів, які там перебувають.

"За розрахунками та експертними висновками Центру економічних стратегій втрати тільки в Донецькій і Луганській областях становлять 375 млрд грн, і це без урахування вартості активів, які сьогодні перебувають на окупованих територіях", - заявив Резніков під час публічного обговорення проєкту Національної економічної стратегії - 2030 на тему "Реінтеграція тимчасово окупованих територій України".

Він додав, що Віденський міжнародний інститут оцінив витрати на відновлення Донбасу. Сума склала понад 21 млрд доларів.

Читайте також: Кравчук перерахував кроки України на шляху до мирного врегулювання в Донбасі

Минулого року Кабмін затвердив концепцію економічного розвитку Донецької та Луганської областей. Мета документа полягає в тому, щоб визначити концептуальні підходи та основні напрямки Стратегії економічного розвитку Донбасу для створення нормативно-правових, інституційних та організаційних умов для формування і розвитку економіки Донбасу.

У концепції йдеться, що перезавантаження економіки Донецької та Луганської областей здійснюватиметься в два етапи:

При цьому в Мінреінтеграціі вважають за необхідне визначити на вільній частини Донецької та Луганської областей зони та кластери пріоритетного розвитку. За словами Резнікова, вони повинні передбачати набір податкових і митних преференцій, страхування військово-політичних ризиків, особливий порядок вирішення спорів на підставі міжнародно-комерційного арбітражу та багато іншого.