UA / RU
Підтримати ZN.ua

Будівництво газопроводу "Південний потік" має бути припинено, - резолюція Європарламенту

Європейські депутати, що представляють усі країни ЄС, закликали керівництво Євросоюзу і своїх держав вести "міцну спільну політику" з метою зниження залежності від нафти і газу Росії

Європейський парламент заявляє, що лобійований російським "Газпромом" газопровід "Південний потік" (South Stream) не має бути збудовано. Окрім того, ЄП закликає Євросоюз допомогти Україні у вирішенні газових суперечок з Росією. Про це йдеться в резолюції ЄП, прийнятій на засіданні у Страсбурзі (Франція) у четвер, 17 квітня.

"(Європарламент) вважає, що газопровід "Південний потік" не має бути збудовано і повинні бути доступні інші джерела постачань", - йдеться в резолюції.

Як зазначається у резолюції, в даний час існує нагальна необхідність міцної спільної політики у сфері енергетичної безпеки з метою зниження залежності ЄС від російських нафти і газу, в тому числі, за допомогою диверсифікації джерел постачання енергоносіїв, повної реалізації Третього енергетичного пакету і можливості призупинення, за необхідності, імпорту газу.

Як відомо, Третій енергопакет ЄС є низкою законів, обов'язкових для виконання на всій території Євросоюзу. Зокрема, він забороняє постачальнику газу контролювати газопроводи, що дуже невигідно російському "Газпрому". Пакет також зобов'язує надавати альтернативним постачальникам газу доступ до всіх трубопроводів.

У своїй резолюції ЄП закликає Єврокомісію та Раду Європи надати допомогу Україні у вирішенні газового конфлікту з Росією.

Європарламентарі переконані, що допомога ЄС Україні у забезпеченні реверсу газу, підвищенні ефективності використання енергоресурсів і ефективні взаємозв'язки з ЄС убезпечать Україну від політичного та економічного тиску РФ.

"(ЄП) Вітає початкові заходи, прийняті Комісією, які дозволять Україні вирішити енергетичну кризу у разі скорочення Росією постачань газу, і закликає Раду ЄС та Комісію допомогти і підтримати Київ у зусиллях, спрямованих на дозвіл давнього газового конфлікту з Москвою", - йдеться в резолюції. !zn

Читайте також:

Європа має намір до 2020 року скоротити закупівлі російського газу на чверть

Медведєв заявив, що Україна заощадила $ 100 млрд за рахунок знижок на російський газ