UA / RU
Підтримати ZN.ua

Білорусь може спровокувати дефіцит бензину в Україні

Є ймовірність, що БНК зупинить поставки бензину А-95 з червня.

ЗАТ "Білоруська нафтова компанія" (Беларусьнафта) на даний час ще не підтвердила поставки бензину марки А-95 для українських контрагентів на червень. Про це повідомляє enkorr з посиланням на власників довгострокових контрактів з постачання бензину БНК.

"Сьогодні нам сказали, що по А-95 поставок не буде зовсім. Тим часом по А-92 буде поставлений повний обсяг", - заявило джерело видання.

Однак інше джерело зазначив, що переговори ще тривають. Він додав, що якщо БНК дійсно зупинить поставки А-95 в Україні, це завдасть сильного удару по репутації компанії. Глава консалтингової компанії А-95 Сергій Куюн також вважає це рішення шкідливим для БНК.

"Найгірше рішення, яке могли прийняти білоруси в поточній ситуації - закрити поставку бензину А-95 в Україні, де за їх продуктом 50% ринку", - написав Куюн в Facebook.

У консалтинговій компанії А-95 заявили, що білоруський А-95 займає 50% ринку цієї марки (55 000 тонн). Компенсувати втрату поставок Україна може завдяки поставкам по морю або з Литви, вважає глава А-95 Сергій Куюн.

"Частково можна перекритися за рахунок Литви, але малоймовірно, що завод зможе поставити більше 10 000 -15 000 тон. Можна імпортувати по морю, але таких поставок давно ніхто не робив, невідома технічна можливість оперативно прийняти і вивантажити такий обсяг", - заявив Куюн.

Читайте також: Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ закликала владу Білорусі негайно звільнити журналіста Протасевича

Нагадаємо, що прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що з 00 год. 00 хв 26 травня Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю. Відповідне рішення було прийняте як реакція на примусову посадку літака компанії Ryanair у Мінську. 

Раніше французька Air France і фінська Finnair оголосили про припинення польотів у повітряному просторі Білорусі. Польоти над Білоруссю також зупинили німецька Lufthansa, польська Lot, скандинавська SAS, нідерландський KLM, угорський лоукостер Wizzair, латвійська AirBaltic, британські авіакомпанії. Велика Британія наказала своїм авіакомпаніям не літати над Білоруссю. Україна також припиняє авіаційне сполучення з Білоруссю, українські авіакомпанії перенаправляють свої рейси в обхід білоруського повітряного простору. Литва з 25 травня забороняє прибуття і відправлення з країни літаків, маршрут яких проходить через Білорусь.

Докладніше про те, що означає викрадення білоруськими силовиками опозиціонера Романа Протасевича і що слід робити Україні, читайте в статті Володимира Кравченка "Зона, заборонена для польотів".