UA / RU
Підтримати ZN.ua

Березнева індексація: кому можуть збільшити пенсію

Цього року підвищення пенсії у кілька етапів чекати не варто.

У Мінсоцполітики повідомили, що в Україні в березні планують провести індексацію пенсійних виплат.

Ця індексація може зачепити мільйони українців – виплати можуть підвищити приблизно на 24%, але таке підвищення матимуть далеко не всі пенсіонери, а його рівень не дозволить компенсувати торішнє зростання цін.

Читайте також: Експерт пояснив, чому деякі пенсіонери не отримали підвищення пенсій

У бюджеті на 2023 рік єдине підвищення пенсій, яке має відбутися, – щорічне осучаснення. Екс-міністр соціальної політики України Андрій Рева пояснив, що ідея такого механізму полягала в тому, щоб підвищувати пенсії навіть в умовах нульової інфляції (раніше виплати підвищували лише на рівень зростання цін). Залежність від інфляції у формулі осучаснення залишилася. Завдяки цьому, за його розрахунками, пенсії можуть підвищити на 24%.

У Мінсоці OBOZREVATEL відмовилися називати точний розмір підвищення, пояснивши це тим, що  останні дані про зростання зарплат і цін ще не опрацьовані, тож передчасно називати точну цифру.

«Чим осучаснення відрізнялося від індексації? Індексація враховувала лише інфляцію. А якщо немає інфляції? Пенсії не переглядали. Тому в 2017-му ми впровадили механізм індексації. Він враховує показник інфляції та зростання зарплат. Перші два роки враховувалися за попередній рік, опісля – за три попередні роки. Береться 50% інфляції та 50% зростання зарплати»,- розповів Андрій Рева.

Кому можуть підвищити пенсію у березні

Важливо пам’ятати, що під час осучаснення підвищується лише розрахунковий розмір виплати. Тобто всі можливі надбавки (за стаж, вік тощо) не враховуються. Наприклад, є пенсія – 2600 грн. При цьому розрахункові її розміри всього 2050 грн, ще 550 грн – доплата за вік (українці віком від 80 років не можуть отримувати менше ніж 2600 грн).

Якщо осучаснення буде в розмірі 24%, то розрахунковий розмір виплати збільшать із 2050 до 2542 грн. Тобто надбавка не передбачена. Після осучаснення розрахунковий розмір виплати все одно буде нижчим від фактичного.

Інший приклад:  розрахунковий розмір пенсії становить 3000 грн. Після осучаснення у березні 2023-го виплату збільшать до 3720 грн. Тож "осучаснення" не зачепить тих українців, які мали невеликі зарплати або накопичили маленький стаж. У такому разі державні гарантії "підтягують" пенсію до певного рівня, і цю "надбавку" і враховують під час осучаснення.

Якщо розрахунковий розмір пенсії близький до фактичного, розмір підвищення буде близько 24%. Звідки взялися 24%? Згідно із формулою, половину зростання зарплат за минулі три роки додають до половини від рівня інфляції. Половина суми цих показників – 24%.

Але щоб осучаснити пенсії на 24%, потрібно близько 60 млрд грн. При цьому в бюджеті виділили близько 40 млрд грн. Ще 20 млрд грн доведеться знайти протягом року. Однак, навіть якщо березневе осучаснення проведуть у повному обсязі, цього буде недостатньо, бо ціни суттєво зросли.

Що буде  з пенсіями і соцвиплатами цього року та чому він виявиться складним для всіх, читайте у матеріалі Андрія Павловського «Пенсії у 2023-му: невтішні перспективи» на ZN.UA.