UA / RU
Підтримати ZN.ua

Банки активно заробляють на "халявних" грошах Нацбанку – аналітик

Банки не поспішають кредитувати бізнес.

У листопаді у структурі всіх процентних доходів українських банків на частку доходів від депозитних сертифікатів Нацбанку припадало 30%, що перевищило доходи від кредитування бізнесу. Про це з посиланням на дані НБУ написав у Facebook керівник аналітичного відділу інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій.

"Ось дожилися. У листопаді 2022 року доходи банків від депозитних сертифікатів НБУ (халявні гроші) склали 30% усіх їхніх процентних доходів, перевищили доходи від кредитування бізнесу", - написав Олександр Паращій.

Повідомлення почали активно обговорювати банкіри. Судячи з коментарів, більшість підтримала експерта в тому, що доходи банків на депозитних сертифікатах – "халявні" гроші.

"Це "фінансова емісія", тобто друк грошей для банків, коли іммобілізація перетворюється на продукування штучних доходів", – прокоментував під час дискусії економіст та фінансовий аналітик Олексій Кущ.

Читайте також: У Нацбанку розповіли, як зросли ризики та втрати банків України

Раніше повідомлялося, що у половини банків України з торішнього ТОП-10 суттєво погіршилася ситуація, а три з них поки що мають великі збитки та замикають рейтинг банків за прибутковістю.