UA / RU
Підтримати ZN.ua

Антимонопольний комітет відкрив справи проти "Приватбанку" і "Ощадбанку" через монопольне становище

Банки могли завищити комісію за еквайринг.

Антимонопольний комітет почав розгляд справ проти АТ КБ "Приватбанк" та АТ "Ощадбанк" щодо можливого встановлення банками завищеною комісії за еквайринг. Про це повідомляє прес-служба АМКУ.

Відзначається, що для проведення розрахунків через платіжні термінали, торговці співпрацюють з банками, які є учасниками платіжної системи та отримали статус еквайра. Цим банкам підприємці і платять комісію еквайрингу.

В АМКУ заявляють, що такий стан АТ "Ощадбанк" і АТ КБ "ПриватБанк" має структурні ознаки монопольного на ринку послуг еквайрингу. Положення банків, зокрема, одноосібна чи це або колективна монополія, визначатимуть в ході розслідування.

За даними комітету, вже відомо, що держбанки встановлювали завищені комісії за операціями, які не несуть витрати на інтерчейндж. Тобто, при відсутності необхідності платити інтерчендж, банк-еквайєр не міняв розмір комісії за еквайринг. Відповідно, торговець платив однаковий розмір комісії, незалежно від наповнення послуги.

Банки-еквайри в свою чергу платять банкам-емітентам (які випускають платіжні картки) міжбанківську комісію - інтерчейндж. Її розмір встановлюється міжнародними платіжними системами. Як пояснюють в АМКУ, вона однакова для всіх банків, але відрізняється за типом карти, видом діяльності торговця тощо.

"Якщо банк-емітент і банк-еквайєр - один і той же банк, при розрахунках не проходить міжбанківська операція, а тому не виникає підстав включати до тарифу по еквайрингу комісійну винагороду інтерчейндж", - говорять в комітеті. Відзначається, що послуги еквайрингу протягом 2018-20 рр. надавали близько 30 банків, тобто ринок потенційно конкурентний.

У той же час, саме "Приватбанк" і "Ощадбанк" мають можливість надавати послуги еквайрингу з територіальним покриттям по Україні в повному обсязі. Тому, найбільші торговці зазвичай вибирають послуги одного або відразу двох цих банків.

Читайте також: Суркіси проти Приватбанку - Справу передали на розгляд Великої палати ВС

Раніше повідомлялося, що три системні банки - Ощадбанк, ПриватБанк і Райффайзен Банк Аваль, - виступили зі спільною заявою щодо готовності поступово зменшити ставку інтерчейндж (міжбанківської комісії). Це звернення до влади підтримали в Visa і Mastercard.

Раніше Нацбанк опублікував офіційну заяву з критикою проекту закону №4364, яким депутати зокрема хочуть встановити граничний розмір міжбанківської комісії. Регулятор вважає, що це може зашкодити споживачам і змусить банки згортати програми лояльності.