UA / RU
Підтримати ZN.ua

5 міст без газу, зупинка реверсу, незадіяні ПСГ - що втратить Україна в разі припинення транзиту

Про можливість цих проблем Україна вже заявляла у 2019 році, коли готувався новий контракт з Росією на транзит газу.

Компанія "Оператор газотранспортної системи України" попереджає, що через запуск "Північного потоку-2" український маршрут може остаточно втратити транзитні обсяги російського газу, а це потягне за собою низку важких наслідків - від зупинки газопостачання в окремих містах до непотрібності ГТС та підземних газових сховищ України. Про це йдеться на сторінці Оператора ГТС у Facebook.

"П’ять міст на україно-російському кордоні одразу втратять газопостачання", - зазначили в ОГТСУ.

Читайте також: У Німеччині назвали орієнтовні терміни запуску "Північного потоку-2"

Водночас, як згодом пояснила компанія в коментарі "Ліга.Бізнес", йдеться також про міста, газ в які надходить через територію Молдови.

"Проблема в тому, що газ до них надходить через територію Молдови (Могилів-Подільський, Вінницька обл.) або через газопроводи-відводи, до яких підключені на території Російської Федерації (м. Вовчанськ, Харківська обл., с. Воєводське і смт. Троїцьке, Луганська обл.). І також є ризики для частини прикордонних споживачів Одеської області, які отримують газ із території Молдови", - уточнили в ОГТСУ.

Крім того, Україні буде недоступний віртуальний реверс, який цього року забезпечив майже 90% імпорту газу до України.

Натомість Європа, ймовірно, втратить можливість користуватись українськими сховищами газу, у яких, нагадаємо, у 2020 році зберігалося близько 10 млрд кубометрів газу європейських компаній.

Також ОГТСУ буде вимушений змінити режим роботи української ГТС із транзитного обслуговування на обслуговування лише внутрішніх маршрутів.

Читайте також: У Німеччині назвали орієнтовні терміни запуску "Північного потоку-2"

"Саме тому ОГТСУ має представляти інтереси України й українців у процесі сертифікації. Про цю ситуацію ми говорили й у 2019 році, коли готувався новий контракт на транзит", – додали в ОГТСУ.

Нагадаємо, у Німеччині вирішили призупинити сертифікацію газопроводу "Північний потік-2",  про це 16 листопада повідомила пресслужба регулятора ФРН. Першою реакцією на це повідомлення з боку противників газопроводу було сподівання на можливу зупинку процесу взагалі.  

Водночас, вже за годину глава НАК "Нафтогазу України" Юрій Вітренко заявив, що йдеться про чергові юридичні трюки з боку Газпрому. Насправді Газпром заявив німецькому регулятору про наміри створити дочірню компанію у Німеччині, яка буде начебто незалежним оператором трубопроводу Північний потік-2. Причому тільки тієї його частини, що розташована на території Німеччини.

"Це є насмішкою над європейськими правилами. Це не відповідає ні духу, ні букві європейського законодавства щодо сертифікації газопроводів", - наголосив Вітренко.

15 листопада стало відомо, що німецький регулятор BNetzA допустив НАК "Нафтогаз України" до участі у процедурі сертифікації оператора російського газопроводу "Північний потік-2". 

Раніше, 22 жовтня, РНБО ініціювала звернення до міжнародних організацій щодо готовності України прокачувати через свою ГТС додаткові 55 млрд кубів газу (понад ті 40, які має прокачувати за контрактом з "Газпромом" до 2024 року). А президент Володимир Зеленський запропонував Росії знижку на постачання цих додаткових обсягів.

На думку експертів, готовність України включитися у пошуки виходу з газової кризи не лише вибиває козирі з рук російських дипломатів, а й чітко демонструє: Україна грає за європейськими правилами.

Водночас, як вважають експерти, та все частіше про це говорять світові політики, Росія використала у своїх інтересах ситуацію на світовому ринку після пандемії (збільшення потреб у газі та сировині) та знизила поставки, що стало одним із факторів вибухового зростання ціни на газ у Європі. РФ дає зрозуміти європейським партнерам, що збільшення поставок газу можливе за умови схвалення сертифікації оператора "Північного потоку-2.