UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пропагандистський військовий фільм про поразку армії США став найкасовішим фільмом Китаю за всю історію

Фільм "Битва на озері Чанцзінь" зібрав близько $900 млн.

Тригодинна військова епопея "Битва на озері Чанцзінь" про поразку армії США побила усі рекорди і стала найкасовішим фільмом у Китаї за весь час. Пропагандистський фільм, що вийшов у прокат 30 вересня, вже зібрав $892 млн і може найближчим часом перетнути позначку $1 млрд, повідомляє New York Post.

Фільм "Битва на озері Чанцзінь" перевершив бойовик 2017 року "Воїн-вовк II", який раніше був рекордсменом у Китаї, з касовими зборами в $882 млн і фільм про Джеймса Бонда "Немає часу помирати", який зібрав у міжнародному прокаті трохи більше $700 млн.

Фільм ґрунтується на реальних подіях — воєнній кампанії, що сталася під час Корейської війни. Жорстока 17-денна битва відбулася наприкінці 1950 року, невдовзі після того, як Китайська Народна Республіка вступила у війну на боці Північної Кореї.

120 тисячам китайських солдатів вдалося оточити та атакувати війська США та їхніх союзників, але зрештою американці змогли вирватися з оточення, але згодом були змушені покинути цей регіон, що означало їх повний відхід з Північної Кореї.

"Битва на озері Чанцзінь", створення якої коштувало $200 млн, спонсорувалося китайським урядом.

Агентство Variety повідомляє, що офіційний представник МЗС країни Чжао Ліцзянь надіслав вітання У Цзін, провідному актору фільму.

Прем'єра фільму відбулася на тлі напруження між Китаєм і США.

Видання The Diplomat повідомляє, що китайські громадяни все частіше виявляють мілітаристські настрої, а величезна популярність у Китаї ”Битви на озері Чанцзінь”, можливо, походить із нового ставлення китайців до війни.

Раніше, президент Джо Байден заявив, що "розглядає" можливість дипломатичного бойкоту зимових Олімпійських ігор 2022 року в Пекіні на тлі напруженості, що триває у відносинах з Китаєм.

У червні американські законодавці приєдналися до активістів та китайських етнічних меншин, які закликають Міжнародний олімпійський комітет перенести або відкласти проведення зимових Олімпійських ігор у Пекіні 2022 року, якщо китайський уряд не припинить геноцид уйгурів.

Читайте також: В американському Конгресі закликали відмовитися від зимових Олімпійських ігор 2022 року в Пекіні

Китай також виявляє все більш агресивний підхід до Тайваню та проводить випробування гіперзвукових ракет.