UA / RU
Підтримати ZN.ua

На аукціоні продали книгу Симоненка з підписом поета – єдину збірку, надруковану за його життя

Книгу продали за понад 30 тисяч гривень.

© Violity
© Violity
© Violity
© Violity
© Violity

На аукціоні продали видання єдиної прижиттєвої збірки віршів поета-шістдесятника Василя Симоненка – «Тиша і грім», повідомили на сайті для колекціонерів Violity, де і виставляли на продаж цю збірку. Книжка має підпис автора, а всередину було вкладене фото Симоненка.

Торги за збірку завершилися 1 лютого. Остаточна ціна становила 30 301 грн. Загалом охочі отримати книгу зробили 131 ставку. 

«Тиша і грім» побачила світ 1962 року. Тоді збірку надрукували в київському Держлітвидаві. Симоненко надихнувся успіхом збірки та особливо прискіпливо добирав вірші до другої книги – «Земне тяжіння». Однак останню поет вже не побачив надрукованою. Симоненко у віці 28 років помер 1963 року, а «Земне тяжіння» вийшла друком 1964.

Виставлений на аукціон примірник «Тиші й грому» має дарчий підпис: «Катю! Ave, юна самогубко, morituri te salutant. В. Симоненко».

Крім того, у книжку вкладено фотопортрет Василя Симоненка з підписом на звороті: «...згадку про нашого великого спільного друга Васю Симоненка. 18.12.1964 р. В. Шпак».

Читайте також: Заборона книги про Стуса: автор Кіпіані виграв справу в апеляційному суді

Василь Симоненко – український поет-шістдесятник, журналіст та діяч руху опору. Він народився 1935 року у селі Біївці Полтавської області. За свої неповні 29 років життя майже 10 Симоненко присвятив літературній творчості. Загалом протягом життя український культурний діяч став автором численних статей, театральних і літературних рецензій, трьох казок для дітей та дорослих: «Цар Плаксій і Лоскотон», «Подорож в країну Навпаки», «Казка про Дурила». Збірка «Земне тяжіння» (1964) та «Лебеді материнства» (1981) вийшли друком вже після смерті автора. У 1965 році поета посмертно висунули на здобуття Шевченківської премії, однак присудили її через 30 років – у 1995.

Влітку 1962 року Василя Симоненка жорстоко побили радянські міліціянти. Після чого поет почав скаржитися на болі внутрішніх органів. З 1963 року проблеми зі здоров’ям прогресували. Симоненко говорив про болі в попереку та нирках. Згодом лікарі поставили поету діагноз – рак нирок. Василь Симоненко помер у ніч на 14 грудня 1963 року. На момент смерті йому було 28 років.

Читайте також: Народжена шістдесятництвом

Раніше повідомлялося, що картину Пабло Пікассо «Жінка з годинником» продали на торгах, влаштованих аукціонним домом Sotheby's, за 139,4 мільйона доларів. Як зазначили представники аукціонного дому, це друга за розміром сума, яку віддавали за картину художника.