UA / RU
Підтримати ZN.ua

Камю, Ґете, Джейн Остін і не лише: якими творами замінять вилучену зі шкільної програми російську літературу

Колоніальну спадщину, яка часто відштовхується від постулату про “терпіння маленької людини», замінять світовою класикою. 

Школярам вже не доведеться вивчати жодних байок Крилова чи поезій Пушкіна: на тлі наміру Мінкульту вилучити російську літературу з бібліотечних фондів, аналогічне рішення прийняли і щодо шкільної програми. Крім літераторів РФ, зникнуть також твори білоруських письменників, пише спеціалізоване видання Тиктор

Колоніальну спадщину (її літкритики характеризують як культурну експансію), яка часто відштовхується від постулату про “терпіння маленької людини», замінять світовою класикою:

Раніше український ілюстратор Максим Паленко зробив постер, на якому знані російські письменники зображені в образі військовополонених, статистику щодо яких назвали нещодавно в Мін'юсті

277304041_5117855398275287_1691752098114963901_n.jpg (439 KB)

"Під час другої чеченської війни  (1999–2009), коли російська армія перетворювала місто Грозний на купу руїн, знищувала чеченські села й заганяла чоловіків і жінок у фільтраційні центри, де їх катували, гвалтували й калічили, героєм дня в очах багатьох чеченців став Лев Толстой. На початку 2000-х опис поведінки царської армії на Кавказі в його повісті «Хаджі Мурат» звучав більш ніж злободенно". Про те,  чи потрібна українцям російська література, читайте в статті авторки DT.UA Анни Бродські-Кроткіної. 

У матеріалі "Малевич, Гоголь, Рєпін і не тільки" ми також розповідаємо про розвінчування компанією Film.ua міфів про привласнених російською культурою митців. 

Частка російських авторів у програмі зарубіжної літератури для учнів українських шкіл донедано була значно вищою, аніж частка поетів та письменників із інших країн, пише у своєму матеріалі для ZN.UA  Наталія Піпа. Вона зазначає:

"Знаєте, скільки російських авторів увійшли до шкільної програми із зарубіжної літератури? Двадцять один… І так, деякі з них ідуть на вибір — можна читати, а можна й ні. Але можливість існує. А скільки українських творів вивчають на уроках «зарубіжки» російські школярі? Правильно, жодного".