UA / RU
Підтримати ZN.ua

До проєкту ВВС «100 жінок» цього року включили вісім українок

Зокрема, до списку увійшла перша леді України Олена Зеленська.

Корпорація ВВС опублікувала список зі 100 жінок з усіх куточків світу, які надихали та впливали на світ у році, що минає. Проєкт «100 жінок 2022» відзначає досягнення жінок у всьому світі та в усіх сферах життя: від волонтерства до керування міжнародними організаціями.

Зокрема, у списку цього року співачка Біллі Айліш, актриси Пріянка Чопра та Сельма Блер, іранська альпіністка Ельназ Ракебі, спортсменка-рекордсменка у потрійному стрибку Юлімар Рохас та ганська письменниця Нана Даркоа Секьямах. Цей список відображає роль жінок у конфліктах по всьому світу: від протестувальниць в Ірані до жіночого обличчя спротиву та війни в Україні.

Читайте також: Українка увійшла до переліку найвпливовіших жінок світу — Financial Times

Як повідомляється, цього року до списку ввійшли вісім українок: перша леді Олена Зеленська, парамедикиня Юлія Паєвська (Тайра), захисниця прав людей з інвалідністю Юлія Сачук, правозахисниця Олександра Матвійчук, математикиня Марина Вязовська, журналістка Крістіна Бердинських, лікарка-педіатр Ірина Кондратова, політик і волонтерка Яна Зінкевич.

Після початку повномасштабного вторгнення Олена Зеленська використала свій статус, щоб розповісти світу про страждання українського народу. Вона не тільки дає інтерв’ю світовим ЗМІ, а й стала першою дружиною іноземного президента, яка звернулася до Конгресу США та парламенту Великої Британії.

Юлія Паєвська – відома парамедикиня та засновниця медичного підрозділу «Янголи Тайри», який врятував сотні поранених мирних жителів та військових. Російські окупанти взяли її в полон, коли вона допомагала евакуювати мирних жителів з оточеного росіянами Маріуполя.

Натільною камерою Тайра задокументувала, що відбувається в обложеному місті, цей запис згодом передала ЗМІ.

Українська правозахисниця Юлія Сачук очолює громадську організацію жінок з інвалідністю "Боротьба за права". Вона була серед тих, хто однією з перших кинувся допомагати людям з інвалідністю після початку вторгнення. Юлія Сачук цілодобово співпрацювала з міжнародними організаціями над планами евакуації, щоб врятувати життя тисяч українців з інвалідністю.

Вона бере участь у програмі Leader Europe Фонду Обами, була лауреаткою Національної премії з прав людини 2020 року та є кандидаткою від України в Комітеті ООН з прав людей з інвалідністю.

Олександра Матвійчук, лауреатка Нобелівської премії миру цього року. Протягом 15 років вона очолює Центр громадянських свобод (ЦГС), який цьогоріч було нагороджено Нобелівською премією разом з правозахисниками з Росії та Білорусі.

ЦГС займається документуванням воєнних злочинів росіян після повномасштабного вторгнення. У 2014 році Центр був однією з перших правозахисних організацій, які вирушили до Криму, Донецька та Луганська для документування військових злочинів там. Тепер правозахисники вимагають створення трибуналу, який буде розслідувати порушення Росією прав людини в Чечні, Молдові, Грузії, Сирії, Малі та в Україні.

Українська математикиня Марина Вязовська цього року стала другою жінкою в історії, яка виграла медаль Філдса. Нагороду також називають Нобелівською премією з математики і вручають раз на чотири роки.

Журналістка Крістіна Бердинських під час війни подорожувала Україною і робила репортажі з регіонів, які обстрілює Росія. Її матеріли були присвячені життю в містах і селах, охоплених війною, про втечу з окупації, про волонтерів та підтримку і силу українців.

Лікарка-педіатр Ірина Кондратова та її команда, незважаючи на постійні обстріли, продовжували піклуватися про вагітних жінок, новонароджених та матерів у Харківському обласному перинатальному центрі. Пологову кімнату облаштували в підвалі лікарні і ризикували життям, щоб залишатися в реанімації з немовлятами, яких не можна було транспортувати.

Кондратова отримала від футболіста Девіда Бекхема доступ до його сторінки в Instagram, на якій публікувала інформацію про проблеми, з якими стикаються лікарі й пацієнти під час бомбардувань Харкова.

"Госпітальєри" - волонтерська фельдшерська організація, що рятує життя на передовій. На чолі з Яною Зінкевич вони евакуюють людей з поля бою. Зінкевич стала медичною волонтеркою після закінчення школи, а у 2014 році на початку воєнних дій в Україні заснувала медичний батальйон.

Зінкевич особисто вивезла в безпечне місце 200  поранених солдатів. Її команда продовжує надавати першу медичну допомогу пораненим військовим і мирним жителям, проводить медичну підготовку, здійснила близько 6 тисяч евакуацій.