UA / RU
Підтримати ZN.ua

Знищення літака ДРС в Білорусі має серйозний вплив на російські повітряні операції – британська розвідка

Він забезпечував координацію винищувачів під час операцій.

Пошкодження в Білорусі на військовому аеродромі «Мачулищі» літака дальнього радіолокаційного стеження А-50У матиме серйозне значення для російських повітряних операцій, заявляють аналітики управління розвідки Міністерства оборони Великої Британії.

Російську бортову систему раннього попередження A-50 у супроводі двох винищувачів МІГ-31К, які вилітали з авіабази Мачуліщі, помітили 19 січня 2023 року. Ймовірно, він брав участь у спільних російсько-білоруських навчаннях з 16 січня по 1 лютого.

26 лютого білоруське партизанське угруповання BYPOL та лідери опозиції у вигнанні повідомили про те, що A-50 було пошкоджено внаслідок атак з безпілотного літального апарату на авіабазу Мащулищі. Зокрема відомо про два вибухи та пошкодження передньої та середньої частин A-50, а також антени радара.

Роль літака ДРС роль A-50 полягала у створенні розпізнаної повітряної картини та забезпеченні координації сусідніх винищувачів.

«Пошкодження літака досі не було офіційно підтверджено. Однак втрата A-50 була б значною, оскільки він має вирішальне значення для російських повітряних операцій для забезпечення картини повітряного бойового простору», - зазначають аналітики.

В експлуатації РФ залишається ще шість оперативних літаківА-50, однак це обмежить російські повітряні операції.

Читайте також: За вибух на аеродромі "Мачулищі" в Білорусі розшукують уродженця Криму

Як заявили напередодні моніторингові пабліки Білорусі, вранці в неділю на аеродромі «Мачулищі» пролунали вибухи. Згодом стало відомо, що літак ДРЛО А-50У ВКС РФ був атакований двома дронами. Організаторами диверсії називають білоруських партизан, які після інциденту втекли з країни за кордон.

Ані в Кремлі, ані в Мінську інцидент не прокоментували.