UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зміни в законі: чи може навчальний заклад вимагати оновити дані в ТЦК

Порядок ведення військового обліку оновили ще у грудні 2022.

В Україні триває загальна мобілізація та оголошено воєнний стан. В цей період, як і у мирні часи, військовозобов’язані мають дотримуватися правил ведення військового обліку.

Юристка Олена Насеко пояснила, чи може навчальний заклад вимагати від абітурієнта оновити дані в ТЦК.

Читайте також: Мобілізація: оновлено список захворювань для придатних та непридатних

Вона зазначила, що навчальний заклад не стільки вправі вимагати саме «оновлення» абітурієнтами даних в ТЦК та СП, як пред’явлення для вступу на навчання саме актуальних (дійсних) даних, змістом чого являється в тому числі і оновлення даних в ТЦК та СП.

«Згідно діючого законодавства навчальні заклади дійсно не матимуть права зараховувати на навчання абітурієнтів в разі пред’явлення ними нечинного (застарілого) військово-облікового документа або з застарілими даними в такому документі. Проте, іноді бувають виключення, коли деякі навчальні заклади приймали і з застарілими даними під зобов'язання відвідати ТЦК упродовж певного терміну для заміни документа або запису в ньому актуальних даних. Тобто, оновлення персональних даних в ТЦК та СП в любому випадку неминуче», – пояснила вона.

Відповідно до пункту 34 постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 року № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів» з метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:

Юристка нагадала, що поряд з цим, законопроектом 10449 також зобов’язано громадян України, в тому числі і студентів, які перебувають або мають перебувати на військовому обліку, протягом 60 днів з дня набрання чинності цим законом уточнити персональні дані.

Оновити персональні дані можна буде наступним чином:

Закон про мобілізацію передбачає низку змін до мобілізаційного законодавство. В тому числі запроваджує базову військові підготовку. Нагадаємо, які підстави для звільнення від проходження базової військової підготовки.