UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зміна прізвища: чи потрібно змінювати військовий квиток

Відповідь дав юрист.

У 2023 році затвердили нові правила військового обліку в Україні. Кабмін опублікував текст постанови № 1487, якою затверджено Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Читайте також: Мобілізація: як відбувається бронювання працівників

Юристка Галина Токмач пояснила, чи треба змінювати прізвище у військовому квитку. Вона пояснила, що згідно з правилами  військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, вони повинні особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів», а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Також, згідно з Положенням про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу:

Повторно військовий квиток може бути видано військовослужбовцю (військовозобов'язаному, резервісту) за рішенням керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (керівника відповідного підрозділу Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України, заступника Голови Служби зовнішньої розвідки України, який відповідає за стан військового обліку), на підставі особистого рапорту (заяви) військовослужбовця (військовозобов'язаного, резервіста) у випадках:

Видача військового квитка у зв'язку зі зміною прізвища, імені та по батькові військовослужбовця (військовозобов'язаного, резервіста) здійснюється на підставі одержаного військовослужбовцем (військовозобов'язаним, резервістом) нового паспорта громадянина України.

Нагадаємо, якими державними та іншими послугами не можна скористатися без військового квитка. Військовозобов’язані мають дотримуватися правил військового обліку.