UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Зібрати всіх, щоб ізолювати одних": Зеленський оцінив документ Пекіна щодо закінчення війни в Україні

Добре, що в ньому згадуються важливість територіальної цілісності держав та ядерна загрозу, яка існує зараз. 

Президент Володимир Зеленський заявив, що непогано те, що Китай почав говорити про ситуацію в України, про що свідчить публікації МЗС країни документа свого бачення закінчення війни. Під час пресконференції до роковин повномасштабного вторгнення він додав, що тепер важливо те, що йтиме за цими словами. 

"Це не інфраструктура для чогось — Китай показав свої думки. Те, що Китай почав говорити про Україну, це непогано. Питання у тому, що йде за словами, у подальших кроках, і тому, яким буде результат для нас", — наголошує Зеленський.

Позитивними пунктами, за словами президента, є не лише згадка про повагу до територіальної цілісності, але й про ядерну загрозу.  

"Це співпадає з інтересами світу та нашими інтересами. Наше завдання — зібрати всіх, щоб ізолювати одних", — зауважив він.

Читайте також: Китай робить висновки з російського вторгнення в Україну — міністр оборони Тайваню  

Нагадаємо, у річницю повномасштабного вторгнення РФ Китай опублікував позицію щодо мирного врегулювання в Україні, яка налічує 12 пунктів. Якщо коротко, то документ підкреслює, що "важливо підтримувати зустрічні кроки Москви та Києва на користь якнайшвидшого відновлення прямого діалогу, поступового зниження напруженості ситуації та повного припинення військових дій". Це те, проти чого виступає Україна, адже єдине, що може закінчити війну - виведення військ РФ з України. Будь-що інше лише відтерміновує наступне вторгнення. 

До слова, китайський документ вже розкритикували у США, зауваживши, що він був би хорошим, якби окрім першого не існувало решти пунктів