UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський згадав обіцянку Сі щодо зброї для РФ та прокоментував «мирний план» Китаю

За словами президента, Сі Цзіньпін обіцяв йому не постачати зброю до Росії

Президент України Володимир Зеленський прокоментував наміри Китаю просунути свій «мирний план» щодо завершення російської війни в Україні, а також повідомлення щодо можливості постачання до Росії китайської зброї.  

«У мене була телефонна розмова з лідером Китаю. Він сказав, що не буде продавати жодного озброєння Росії. Ми з вами побачимо, але він мені це сказав. Якщо він поважна людина, він не буде цього робити, бо дав мені слово», – сказав Зеленський на брифінгу 13 червня, відповідаючи на запитання про можливе постачання зброї з КНР до РФ. 

Читайте також: ЗМІ: Президент Аргентини Мілей "передумав" і планує відвідати Глобальний саміт миру

Коментуючи альтернативний «мирний план» Китаю, який виник незадовго до проведення Саміту миру у Швейцарії, Зеленський нагадав, що український мирний план спирається на Статут ООН, на принципи територіальної цілісності, суверенітету, ядерної безпеки та продовольчої безпеки.

«Якщо Китай має альтернативний погляд на це, вони можуть підготувати альтернативну формулу миру. Якщо ми поділяємо спільні погляди на це, як глобально з усім світом... отже, якщо вони поділяють цей шлях до миру, то ми знайдемо можливість для діалогу», – сказав Зеленський.

Читайте також: Сенатор Грем заявив, що Путін воює в Україні за корисні копалини для Китаю на 10-12 трлн доларів

Нагадаємо, «мирний план Глобального Півдня» був представлений Китаєм і Бразилією в спільній заяві наприкінці травня. У ньому міститься заклик до проведення міжнародної конференції, визнаної як Росією, так і Україною. У цей же час президент Зеленський заявив, що Китай допомагає Росії зірвати Саміт миру у Швейцарії.  

За словами Міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, Київ та Пекін перебувають в активному діалозі щодо бачення шляхів завершення війни. Він зазначив, що якби Китай взяв участь у Саміті миру – це був би правильний крок, який може наблизити мир.