UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський обговорив із Байденом саміт НАТО та далекобійні засоби ураження

Обговорювали заколот Прігожина та ситуацію на фронті

Ввечері 25 травня президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову із президентом США Джо Байденом, в якій лідери обговорили майбутній саміт НАТО у Вільнюсі, а також надання озброєння. Про це очільник держави повідомив у Twitter.   

«Обговорили перебіг бойових дій і процеси, які відбуваються в Росії. Cвіт повинен тиснути на Росію до відновлення міжнародного порядку», – заявив Зеленський. 

Президент подякував Байдену за підтримку України, особливо за комплекси Patriot та акцентував увагу на необхідності збільшення спроможності нашої країни у захисті неба. 

Читайте також: У Конгресі США з’явилася резолюція щодо негайної передачі Україні ATACMS

За словами Зеленського, вони із Байденом обговорили подальше розширення оборонної співпраці «з акцентом на далекобійних засобах ураження», а також скоординували позиції напередодні Вільнюського саміту НАТО та обговорили підготовку до Глобального саміту миру. Аналогічні розмови Зеленський сьогодні провів з президентом Польщі Анджеєм Дудою та прем’єром Канади Джастіном Трюдо.

«Залишається лише 15 днів до початку саміту НАТО у Вільнюсі. Ми робимо все, щоб саміт мав реальний зміст. Сильний зміст. Позитивні рішення для України у Вільнюсі – це єдино можливі позитивні рішення для нашої спільної безпеки в Європі та загалом в Альянсі», – заявив Зеленський.

У Білому домі зазначили, що президент Байден підтвердив непохитну підтримку з боку США, в тому числі шляхом продовження надання безпекової, економічної та гуманітарної допомоги. Також акцентували увагу на обговоренні останніх події в Росії (військовий заколот 23-24 червня).

Читайте також: «Давайте дозволимо їм ухвалювати правильні рішення, які вони досі ухвалювали», – екскомандувач НАТО про контрнаступ ЗСУ

Нагадаємо, що генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що під час саміту Альянсу у Вільнюсі 11-12 липня буде ухвалений пакет допомоги, покликаний привести Україну до стандартів НАТО протягом кількох років, що «наблизить Україну до НАТО». 

На переконання міністра оборони України Олексія Резнікова, на саміті оголосять про новий формат взаємодії «Рада Україна-НАТО».