UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський назвав три причини просування росіян на Донбасі

Він зазначив що по різні боки лінії фронту цінність життя є різною. 

Президент України Володимир Зеленський заявив, що є принаймні кілька причин, чому російські війська продовжують просування на сході України, однак при вирішенні цих питань українська армія зможе зупинити ці атаки.

В інтерв’ю представникам французьких ЗМІ першою причиною він назвав недоукомплектованість чотирнадцяти бригад, які Україна готувала як резерв для ротації та маневреності на полі бою.

«Коли ми готували відповідні пакети, туди входила комплектація цих бригад. Але якщо з 14 укомплектовано три, то чи можна когось зупинити?», - сказав президент та додав, що у ці пакети також входило забезпечення і існуючих бригад, а саме питання в обговоренні вже близько півтора року.

Зеленський знову підкреслив, що людям потрібні ротації та відпочинок. А проводити ротації, коли бригади не укомплектовані, неможливо.

«Ми їх можемо зупинити, безумовно, але ось така вартість. Бо вартість це час. Час на укомплектування бригади. А час – це життя людей», - додав він.

Читайте також: Росія просувається до ключового міста на сході України – CNN

Другою причиною президент назвав «вартість життя» по різні боки лінії фронту.

«Росіяни, які йдуть вперед, вони бояться повертатись назад. Їх там вбивають, якщо вони повертаються, і це правда. І ми навіть в час найжорстокіших викликів ніколи не зможемо собі це дозволити. Ми не можемо і не будемо вбивати своїх людей, а Путіну все одно, він їх не рахує. І коли в тебе така різниця з підходом до прав людей, то потрібно мати якусь іншу перевагу. А інша перевага, передусім, це зброя, технології і ще третя причина – можливість використовувати цю зброю так як нам потрібно», - зазначив Зеленський.

Він назвав великим викликом неможливість використовувати всю наявну зброю так, як потрібно, аби врешті зупиняти ворога.

«На приклад є Харків і по ньому із Бєлгорода прилітають ракети. Так, там може стояти Петріот чи інші установки, але вони вас не захистять на такій відстані. І що робити, якщо за 50 кілометрів від кордону стоять установки, які стріляють, але по них стріляти не можна?», - розвів руками президент.

Він додав, що порушення угоди може призвести до зупинки підтримки партнерів, а такого ризику Україна не може собі дозволити.

Читайте також: ГУР: Під час останньої масованої атаки Росія випустила значну кількість "відволікаючих БПЛА" без вибухової частини

Нагадаємо, Україна тривалий час закликає партнерів зняти обмеження на удари по території Росії із наданої ними зброї. Водночас на разі для українських атак по російських об’єктах ЗСУ здебільшого використовують дрони.