UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський: будь-яка енергетика для Кремля – це зброя, у тому числі атомна

Президент України привітав початок процесу щодо обмеження впливу атомної галузі РФ у світі.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що Росія будь-яку галузь енергетики розглядає у якості зброї, у тому числі атомну. У вечірньому зверненні він привітав рішення Великої Британії, США, Франції, Японії та Канади утворити альянс з метою витіснення ворожої держави зі світового ринку у цій сфері.

"Важливо, що почалася глобальна обмежувальна робота щодо російської атомної галузі. Ця галузь не лише генерує кошти для бюджету агресора, а й допомагає ставити в залежність інші держави, на території яких реалізуються нібито "енергетичні" атомні проекти", – зауважив Зеленський.

Читайте також: Французько-російські ядерні відносини стають радіоактивними – Politico

Він також нагадав, що РФ використовує енергетику як зброю на Запорізькій атомній електростанції. Захопивши об’єкт, окупанти шантажують світ можливістю катастрофи.

Раніше в Німеччині висловили підтримку запровадженню санкцій Європейського Союзу щодо атомної промисловості Росії. Однак, за даними Bloomberg, занадто багато країн-членів ЄС усе ще проти таких обмежувальних заходів.

З точки зору бюджету, "Росатом" не має для РФ суттєвої ваги, але геополітичний вплив цієї компанії – величезний. То "Чому західні країни зволікають із санкціями проти "Росатому"", розбирався Олександр Лємєнов.