UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зброя українського виробництва потраплятиме на фронт швидше – Міноборони

Міноборони запровадило низку нововведень.

У Міністерстві оборони заявили, що з 1 листопада суттєво скоротили терміни постачання Збройним Силам України техніки та зброї українського виробництва. У пресслужбі відомства розповіли про нововведення, які мають пришвидшити зброї на фронт.

Зокрема, до кінця воєнного стану скорочено виробничий цикл. Також, як зазначили в Міноборони, спрощено процес випробувань зброї. Крім того, саме виробник визначатиме технічні параметри, за якими здаватиме замовнику продукцію. Перелік параметрів погоджуватимуть військові. 

«Ми скасували надмірні випробування зброї, які не пов’язані з підтвердженням її боєздатності, скоротили кількість всіляких перевірок на різних етапах виробництва, залишивши лише найдоцільніші, спрощуємо механізми постачання зброї та техніки у війська», –  процитували у пресслужбі заступника міністра оборони генерал-лейтенанта Івана Гаврилюка.

Також у Міноборони стверджують, що зміни дозволять українським військовим швидше отримувати нові зразки військової техніки. Зокрема, відомство скасувало вимогу щодо прискореного кліматичного випробування нового зразку для забезпечення гарантійного терміну зберігання. У Міноборони пояснили, що такі випробування займали шість місяців, а то й рік. Їх проводили для того, аби визначити, чи буде новий зразок озброєння працездатним протягом 10 років.

Читайте також: Корупція в Україні гальмує поставки зброї – президент Литви

«Адже в багатьох випадках виробник чітко розуміє, що немає жодної необхідності зберігати цей зразок протягом 10 років, бо він одразу з конвеєра йде на фронт. Отже, ці показники терміну зберігання ніяк не впливають на якість застосування зразка», – зазначили в Міноборони.

При чому тепер ЗСУ та оборонне відомство наполягатимуть на підтвердженні лише трьох чинників:

«Виробник бере на себе цілковиту відповідальність за якість виготовленої зброї, обсяг необхідних випробувань та всі ризики, пов’язані з постачанням цієї зброї до ЗСУ», – додали в Міноборони.

Читайте також: WP: В США більшість підтримує поставки зброї Україні, але з’явилися сумніви, чи ці зусилля виправдані

Раніше повідомлялося, що протягом дев’яти місяців 2023 року Україна почала виробляти нові озброєння, також було збільшено обсяги виробництва низки позицій. Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін розповідав, про яке виробництво йдеться. Він також розповів, що український ОПК суттєво збільшив виробництво боєприпасів, однак наша держава, як і раніше, поки переважно покладається на поставки снарядів від партнерів.