UA / RU
Підтримати ZN.ua

Завдяки українській армії Росія не здатна загрожувати Японії, хоч дуже хотіла б – ISW

Росія намагається залякати Японію за підтримку України.

Окрім того, щоб вразити Китай своєю військово-морською силою, є ще одна причина, чому Росія раптово розпочала навчання свого Тихоокеанського флоту. Таким чином Росія хоче залякати Японію і стримати її підтримку України, особливо перед зустріччю G7, запланованою на травень. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

14 квітня міністр оборони Росії Сєргєй Шойгу заявив, що перевірка боєготовності спрямована на відпрацювання методів запобігання розгортанню сил противника в південній частині Охотського моря та відбиття висадки на південних Курилах і островах Сахалін, обидва сигнали для Японії, адже та претендує на частину архіпелагу, який Радянський Союз захопив наприкінці Другої світової війни. 

Читайте також: Японія представить свою модель фінансової підтримки України на зустрічі у межах G7

«Східний військовий округ Росії нещодавно розгорнув батарею ракетних систем берегової оборони «Бастіон» на острові Парамушир у північній частині окупованих Росією японських Курильських островів, що, за оцінкою ISW, було, ймовірно, попередженням для Японії щодо подальшої підтримки України. Росія, ймовірно, має намір використати військову позицію в північній частині Тихого океану, щоб викликати побоювання щодо військової ескалації з Японією, намагаючись запобігти подальшій підтримці Японією України під час проведення зустрічі G7 у Хіросімі», – йдеться у звіті ISW. 

Аналітики також зазначають, що Росія застосовувала подібні інформаційні операції та показові дії проти Заходу, аби запобігти подальшій безпековій допомозі Заходу Україні.

«Російські військові зараз не в змозі загрожувати Японії. Раніше ISW повідомляв, що підрозділи 40-ї та 155-ї  морських піхотних бригад Тихоокеанського флоту на початку 2023 року та наприкінці 2022 року зазнали значних втрат поблизу Вугледара Донецької області, причому 155-а за минулий рік відновлювалася аж вісім разів», – йдеться у звіті ISW.

Читайте також: Японія виділить Україні $3,5 млрд прямої фінансової допомоги

Нагадаємо, 16 квітня в курортному містечку Каруїдзава в Японії відбудеться зустріч дипломатів країн G7. Однією з чільних тем саміту буде війна в Україні та підтримка України. Крім того, між Україною та Японією підписано грантову угоду, за якою Японія виділить Україні $400 млн.