UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: юрист розповів, як будуть вручати повістки за новими правилами

Зміни прийняли в середині квітня.

В Україні нещодавно змінили правила вручення повісток. Тепер це дозволено робити незалежно від місця проживання та перебування на військовому обліку.

Читайте також: Загальна мобілізація: як діяти, якщо виклик до військкомату прийшов, коли працівник на лікарняному

Юрист адвокатського об'єднання T&T Partners Владислав Юрчак пояснив, які будуть наслідки для українців, пише «24 канал».

Згідно новими правилами, територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) відповідно до покладених на них завдань здійснюють заходи оповіщення та призову громадян (крім військовозобов'язаних та резервістів СБУ та Служби зовнішньої розвідки) на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період (незалежно від місця їх перебування на військовому обліку).

Юрист нагадав, що стара редакція цього положення не містила вказівки щодо місця перебування особи на військовому обліку, однак здебільшого по всій країні склалася ситуація, коли повістку можна було отримати виключно в тому регіоні, в якому особа перебуває на військовому обліку.

Нова редакція усуває такі прогалини та чітко регламентує можливість будь-якому ТЦК та СП здійснювати призов громадян під час мобілізації, незалежно від місця їхнього перебування на військовому обліку. Тобто відтепер представникам ТЦК та СП дозволено вручати військовозобов'язаним повістки незалежно від місця перебування на військовому обліку та місця постійної реєстрації.

Вони вже не братимуть до уваги те, де саме людина перебуває на обліку. Також це не може бути підставою для можливого оскарження при врученні повістки.

Юрист нагадав, що раніше повістки вручалися здебільшого за територіальним принципом, хоча це правило було доволі формальним. Їх могли виписати лише тим, хто має постійну реєстрацію на території, де працює відповідний ТЦК та СП.

При цьому чоловік призовного віку, який прибув на нове місце постійного проживання, зобов'язаний протягом семи днів стати на військовий облік. Тим, хто не зробив, теж мають вручати повістки.

«Водночас виникала й колізія – потрібно було довести різницю між «постійним проживанням» і «тимчасовим проїздом». Цим моментом активно користувалися деякі громадяни, які хотіли уникнути мобілізації. Нині ж їм буде це зробити значно складніше, а  повістки на блокпостах стали реальністю. Втім, і тут є нюанси»,– пояснив він.

Що буде, якщо особа отримала повістку в іншому місті та не з’явилася за нею

Як пояснив юрист, головним аргументом ТЦК та СП є протокол про адміністративне правопорушення –порушення правил військового обліку, що є стартом процесу притягнення до адміністративної (для початку) відповідальності.

«Раніше право складати адмінпротокол відносно порушника міг лише його «рідний» ТЦК та СП, де він перебуває на військовому обліку. Нині ж це зможуть робити всі ТЦК та СП незалежно від місця реєстрації. Відтепер, якщо особі, яка перебуває на обліку, до прикладу, в Києві, вручать повістку в Ужгороді, а така особа не з'явиться, то керівник Ужгородського ТЦК та СП матиме повне право накласти на особу адміністративне стягненя»,–  розповів Владислав Юрчак.

Згідно законодавства, ті порушення правил військового обліку, які тягнуть адміністративну відповідальність віднесені до повноважень ТЦК та СП, а норми КУпАП не містять вказівки щодо необхідності дотримання будь-яких принципів територіальності, а лише визначають, що від імені ТЦК та СП розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення мають право керівники ТЦК та СП.

У Верховній Раді розглядають можливість розсилати повістки через месенджери. База мобільних номерів чоловіків призовного віку майже повністю сформована.