UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: яка відповідальність за ігнорування повістки

Пояснення дав юрист.

В Україні триває загальна мобілізація та оголошено воєнний стан. В цей час чоловіки призовного віку отримують повістки та можуть вступити до лав ЗСУ.  Юрист LCF Law Group, молодший лейтенант запасу, інструктор із надання домедичної допомоги в тактичних умовах Володимир Романчук в ексклюзивному коментарі для ZN.UA пояснив, що загрожує за ігнорування повістки.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: хто зі студентів зможе отримати

Він нагадав, що відповідно до ст. 22 ЗУ «Про мобілізацію», громадяни зобов’язані з'являтися за викликом до ТЦК для взяття на військовий облік військовозобов’язаних чи резервістів, визначення їх призначення на особливий період.

Таким викликом є вручення повістки, з відповідними реквізитами, які передбачені додатком 11 до Постанови КМУ від 30.12.2022 р. «Про порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів».

Оскільки повістки використовуються як для виклику і визначення призначення громадян на особливий період так і для взяття або зняття з військового обліку, відповідальність за ігнорування повістки варіюється в залежності від виду врученої повістки:

Якщо особа у зазначений у повістці час не з’явилася до ТЦК та СП, це вважається порушенням правил мобілізації.

За це передбачено такі санкції:

«За неприбуття на військові збори передбачена кримінальна відповідальність, описана в ст. 337 Кримінального кодексу України, де йдеться про ухилення від військового обліку або навчальних (спеціальних) зборів - карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців. Ухилення призовника, військовозобов’язаного, резервіста від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником територіального центру комплектування та соціальної підтримки, – особу може бути притягнуто до кримінальної відповідальності у вигляді штрафу або виправних робіт на строк до одного року», - підсумував він. 

Нагадаємо, чи можуть зараз призвати особу з інвалідністю III групи. Деякі чоловіки мають право на відстрочку від призову навіть під час війни.