UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: як пройти медогляд обмежено придатному, якщо його здоров’я погіршилось

Пояснення дали юристи.

В Україні триває загальна мобілізація та оголошено воєнний стан. В цей час чоловіки отримують повістки  та можуть вступити до лав ЗСУ.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: як її отримати багатодітному батьку

Юристи Юрій та Ольга Лещук розповіли, де має пройти повторну ВЛК обмежено придатний, якщо його здоров’я погіршилось.

Відповідно до п. 3.1. Наказу МО України № 402 медичний огляд військовозобов’язаних проводиться за рішенням керівників ТЦК та СП ВЛК ТЦК та СП на збірних пунктах районних (міських) ТЦК та СП або за місцем провадження медичної практики у закладах охорони здоров’я комунальної або державної форми власності лікарями, які включаються до складу ВЛК ТЦК та СП.

В п. 3.8. зазначено, якщо в стані здоров’я військовозобов’язаного, за його зверненням або висновками лікарів закладу охорони здоров’я виникли зміни, то за направленням керівника ТЦК та СП проводиться повторний медичний огляд з метою визначення ступеня придатності до військової служби.

В свою чергу в п. 72 Постанови КМ України № 560 передбачено, що у разі незгоди громадянина з рішенням ВЛК при районному (міському) ТЦК та СП на підставі його заяви громадянин направляється для проходження ВЛК при обласному (Київському та Севастопольському міському) ТЦК та СП.

Як зазначено в п 3.2. Наказу МО України № 402 - повторний медичний огляд військовозобов’язаних проводиться ВЛК районних, міських ТЦК та СП. Тож особа повинна проходити ВЛК при районному (міському) ТЦК (нижчому рівні), оскільки ТЦК її направляє на повторний медичний огляд відповідно до ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист».

4 травня набирали чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» (законопроєкт №10313) та наказ Міноборони «Про затвердження Змін до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», які скасували статус «обмежено придатний» для військової служби. Нагадаємо, що чекає обмежено придатних.