UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: чи потрібно оновлювати дані коли виповнилося 25 років

Пояснення дав юрист.

Цього року в Україні набрав чинності новий закон про мобілізацію, який зобов’язав військовозобов’язаних оновити свої облікові дані. Юрист Андрій Топчій розповів, чи потрібно чоловіку, який вже оновив дані, оновлювати їх повторно після 25 років.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи може виїхати за кордон заброньований працівник

Відповідно до п. 2 Перехідних Положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11.04.2024 р. громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

«Вказаний обов'язок ви вже виконали. Відповідно, у вас нема обов'язку окремо оновлювати документи по досягненню 25-річного віку», — зазначив юрист.

Але, якщо така особа має право на відстрочку, їй необхідно її офоромити. Наприклад, якщо вона навчається. Починаючи з 25 років така особа перестане бути призовником та стане військовозобов'язаним.

«У багатьох ТЦК існує також позитивна практика оформлення відстрочки поштою, тому можете подати документи на відстрочку поштою. Направляєте до ТЦК та СП рекомендований лист з описом вкладення, в якому направляєте заяву про надання відстрочки та відповідні супровідні документи (довідку про освіту з бази ЄДБО). З великою ймовірністю, відстрочку у такому випадку вдасться оформити дистанційно з занесенням інформації до «Резерв+». Якщо ж ні -то доведеться їхати у ТЦК особисто», — пояснив юрист.

Нагадаємо, міністерство оборони готує пропозиції щодо продовження можливості українцям оновлення даних через застосунок «Резерв+». Воно буде пропонувати, як зробити оновлення в «законному полі».