UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: чи можуть призвати чоловіка з плоскостопістю

В цей час чоловіки призовного віку можуть вступити до лав ЗСУ.

В Україні триває загальна мобілізація, яка була розпочата через повномасштабне вторгнення Росії. В цей час можуть мобілізувати чоловіків призовного віку, які не мають законних підстав для звільнення від мобілізації та були визнані придатними до служби.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи законно вручати повістки біля церкви

Юрист Дмитро Дончак пояснив, чи можуть призвати чоловіка з плоскостопістю. Він нагадав, що ступінь придатності до військової служби визначається на медкомісії (ВЛК) за допомогою Розкладу хвороб, що розміщений в Наказі МОУ № 402.

Плоскостопість відноситься до статті 62 Розкладу хвороб.

При цьому майже всі статті розкладу хвороб розділені на наступні пункти:

У поясненнях до статті 62, у пункті «а» міститься перелік захворювань, але в цьому переліку немає такого захворювання як плоскостопість. До пункту «б» належить плоскостопість 3-го ступеня. До пункту «в» належать плоскостопість 2-го ступеня за наявності остеоартрозу у таранно-човноподібному суглобі. До пункту «г» належать:- плоскостопість 1-го та 2-го ступенів без явищ артрозу у таранно-човноподібному суглобі.

Якщо наприклад, у військовозобов’язаного плоскостопість 3-го ступеня, то вказане захворювання відноситься до пункту «б», тобто після проведення медогляду ВЛК повинна винести постанову, в якій буде зазначена стаття 62-б, тобто непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально.

У відповідності до пункту 20.4. Положення про військово-лікарську експертизу, за статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку непридатності до військової служби або обмежену придатність осіб, які пройшли медичний огляд за графами II, III, ВЛК приймає одну з таких постанов:

Так як зараз воєнний час, то в постанові ВЛК на підставі статті 62-б запишуть «обмежено придатний до військової служби».

Це означає, що особа не звільняється від мобілізації, і теоретично можете бути мобілізована як обмежено придатна до військової служби.

При цьому слід звернути увагу, що у відповідності до пункту 20.3. Положення про військово-лікарську експертизу, у постанові ВЛК у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі.

Особи, визнані обмежено придатними до військової служби,  непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Зараз чоловікам призовного віку вручають повістки. Нагадаємо, чи можуть вручати повістки на станціях метро.