UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: чи можуть призвати чоловіка, що має брата з II групою інвалідності

Деякі категорії осіб не підлягають мобілізації.

Через війну, яку розпочала Росія, в Україні діє загальна мобілізація і оголошено воєнний стан. В цей період всі чоловіки віком від 18 до 60 отримують повістки.

Читайте також: Загальна мобілізація: що робити, якщо особа з третьою групою інвалідності отримала повістку

Адвокати Ірина та Владислав Леонови пояснили, чи можуть мобілізувати військовозобов’язаного, який має брата з II групою інвалідності.

В перелік осіб, які не підлягають мобілізації, визначено статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» входять:

У наведеному переліку відсутня така підстава для звільнення від мобілізації, як наявність у військовозобов’язаного брата з інвалідністю.

При цьому, якщо така особа оформить постійний догляд за братом, як за особою з інвалідністю, при умові відсутності у брата інших родичів чи членів сім’ї, то вона може бути звільнена від призову під час мобілізації.

Оформлення опіки у цьому випадку не підходить, оскільки для того, щоб військовозобов’язаного призначили опікуном, брат повинен бути визнаний судом недієздатною особою через психічний розлад. Процес оформлення опіки відбувається в судовому порядку. Тобто  необхідно звернутися із заявою до суду про визнання особи недієздатною та призначення опікуном.

Для оформлення догляду спочатку необхідно отримати документи, що брат потребує постійного догляду. Такими документами може бути висновок медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я.

Для отримання висновку МСЕК або ЛКК необхідно звернутися до лікаря необхідної спеціалізації або сімейного лікаря щодо стану здоров’я брата за місцем його проживання. Лікар видає направлення для отримання висновку. Висновок МСЕК необхідний для підтвердження необхідності догляду.

Після отримання висновку  необхідно звернутися до управління соцзахисту із заявою про встановлення догляду на непрофесійній основі і про отримання компенсації .

До заяви слід додати необхідні документи:

За результатом розгляду заяви та документів приймається рішення про призначення військовозобов’язаного особою, яка надає соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі та на отримання щомісячної компенсації.

Для отримання відстрочки у зв’язку із здійсненням постійного догляду за особою з інвалідністю II групи, необхідно подати до військкомату заяву про надання відстрочки та додати до неї документи, які підтверджують підставу для відстрочки, а саме:

З перших днів війни багато сміливих чоловіків і жінок добровільно стали на захист України. Нагадаємо, як добровольці можуть отримати статус учасника бойових дій.